Toyota Motor Corp. informează că în primele nouă luni ale acestui an a vândut un număr total de 7,49 milioane vehicule – cifră ce include atât vânzările de autoturisme Toyota, cât şi automobile de lux marca Lexus, vehicule mini Daihatsu şi camioane Hino -, spre deosebire de 7,43 milioane pentru Volkswagen. Aceasta după ce la jumătatea anului Volkswagen devansa Toyota cu 5,4 milioane unităţi vândute faţă de 5,02 milioane în cazul Toyota.

Cu toate acestea, atât în cazul Toyota cât şi în cazul Volkswagen livrările pe primele nouă luni au scăzut cu 1,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În cazul Toyota reculul se explică în principal printr-o scădere de 7,8% a vânzărilor de pe piaţa niponă iar în cazul Volkswagen prin cel mai mare scandal din istoria companiei. Grupul german a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial – dintre care 2,8 milioane în Germania – cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Scandalul de la Volkswagen a dus la demisia directorului general Martin Winterkorn, cel care în urmă cu câţiva ani şi-a propus ca obiectiv strategic devansarea Toyota şi General Motors Co. pentru a face din Volkswagen cel mai mare constructor auto din lume în funcţie de vânzări. Toyota a devenit cel mai mare constructor auto din lume în 2008, detronând grupul american GM care a deţinut acest titlu timp de peste 70 de ani. În primele nouă luni ale acestui an, GM a vândut 7,2 milioane vehicule, în scădere cu 1,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut. AGERPRES