Un purtător de cuvânt a precizat că, în cazul unui număr de aproximativ 20 de modele de autovehicule Toyota, airbagul din partea pasagerului ar putea fi defectuos şi, în cel mai rău caz, ar putea lua foc. Aproximativ 650.000 de vehicule vizate de această rechemare au fost vândute în Japonia iar 1,62 milioane în străinătate.

Citadinele Yaris, mai multe modele ale berlinei Corolla, monospaţiul Noah şi berlinele Avensis se numără printre modelele vizate de această acţiune.

O bună parte din vehiculele afectate au fost rechemate deja la service, pentru acelaşi motiv, în luna aprilie 2013. Toyota a explicat miercuri că a dorit să modifice soluţia găsită la acea dată, ceea ce a determinat compania să recheme din nou la service aceleaşi maşini.

În urma deciziei de miercuri, numărul autovehiculelor rechemate la service de grupul Toyota în ultimele trei luni a ajuns la peste nouă milioane de unităţi. La începutul lunii aprilie, Toyota a rechemat la service 6,39 milioane vehicule din cauza mai multor probleme tehnice (aribag, fixarea scaunului, joc al volanului, probleme la demaror) apoi la finele lunii mai Toyota a mai rechemat 520.000 de vehicule suplimentare, în special în America de Nord, pentru o problemă la fixarea roatei de rezervă.

Toyota a trecut printr-o criză fără precedent la finele lui 2009 şi începutul lui 2010, când a fost nevoit să recheme de urgenţă aproximativ nouă milioane de vehicule, în special în SUA, din cauza unei probleme la pedala de acceleraţie care se putea bloca sau a reacţiei întârziate a sistemului de frânare. Recent, grupul nipon a trebuit să plătească o amendă de 1,2 miliarde de dolari în SUA pentru că şi-a înşelat clienţii în acest dosar.

Toyota a reuşit ca în 2013 să-şi păstreze, pentru al doilea an la rând, titlul de cel mai mare constructor auto din lume devansându-şi rivalii General Motors şi Volkswagen AG după ce a vândut 9,98 milioane vehicule. Pentru acest an, Toyota împreună cu celelalte două companii din grupul său, Daihatsu Motor Co şi Hino Motors Ltd., intenţionează să vândă 10,32 milioane vehicule la nivel global, devenind primul constructor auto care va reuşi să vândă 10 milioane de vehicule într-un singur an. AGERPRES