Uniunea Europeană pregătește un nou sistem de schimb de informații care va permite autorităților statelor membre să aibă acces reciproc la datele naționale privind înmatricularea autovehiculelor. Astfel, proprietarii de mașini pentru care nu au fost plătite taxele rutiere vor fi mult mai ușor de găsit. 

Potrivit Ministerului Transporturilor, noul sistem face parte din normele actualizate privind taxarea rutieră electronică, adoptate luni, în mod formal, de Consiliul Uniunii Europene, ca urmare a acordului provizoriu încheiat cu Parlamentul European în 20 noiembrie 2018.

Noile norme sporesc interoperabilitatea sistemelor de taxare electronică, acestea devenind astfel mai eficiente din punctul de vedere al costurilor şi mai uşor de utilizat. Normele vor îndepărta obstacolele administrative, cum ar fi procedurile greoaie de aprobare şi specificaţiile tehnice locale nestandardizate. În consecinţă, furnizorii de servicii de taxare rutieră electronică vor avea un acces mai uşor la piaţa colectării de taxe rutiere.

Votul de luni al Consiliului încheie procedura legislativă. Parlamentul European a votat în 14 februarie.

Directiva va fi semnată de ambele instituţii şi va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar noile măsuri se vor aplica la 30 de luni de la intrarea în vigoare.