Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a vorbit, într-un interviu acordat recent, despre piaţa poliţelor RCA din România.

“Acest subiect, cu asigurarea RCA, este tabu de ani de zile şi cât de curând noi o să-l reglementăm, pentru că rolul meu aici, ca preşedinte, este nu să tratez efectele, ci să tratez cauza”, a declarat preşedintele ASF pentru Agerpres.

Toate poliţele RCA vor avea decontare directă

Una din soluţiile care trebuie puse în practică cât mai repede cu putinţă priveşte decontarea directă. Ea există în acest moment pe piaţă, însă este opţională. Nicu Marcu spune că măsura va deveni obligatorie pentru toate poliţele RCA.

Preşedintele ASF a vorbit despre “urgentarea aprobării legislaţiei cu privire la decontarea directă. Şi în sensul acesta ştim foarte bine că este în Parlament de o bună perioadă de timp o lege care reglementează acest lucru, dar încă n-a fost aprobată, încă e la comisii, de mult timp.

Şi în discuţia mea cu fostul ministru al Finanţelor, actualul premier, am agreat să-i dăm drumul şi pe procedura executivă. Să înceapă o avizare şi o aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă. Ce ar putea să rezolve acest lucru, această Ordonanţă de Urgenţă? Decontarea directă înseamnă că asiguratul poate să îşi încaseze banii de la firma la care s-a asigurat.”

“Decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-aţi asigurat”

Preşedintele ASF a precizat că, în cazul unui accident, “firma care v-a asigurat trebuie să vă deconteze dauna”. El a explicat pentru Agerpres cum va funcţiona noua modalitate de decontare în cazul poliţelor RCA:

“Ordonanţa spune clar că decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-aţi asigurat. Şi atunci s-a închis. Şi firmele de asigurări se vor deconta între ele. Deci nu o să mai fie chestiunea ca dumneavoastră care aveţi o daună de la un alt şofer de autovehicul să luaţi asigurarea respectivului şi aşa mai departe. Consumatorul va fi, să zicem, mulţumit, în sensul că îşi decontează imediat dauna şi companiile de asigurări se decontează între ele.

Pe noi ce ne interesează e că decontarea daunei se face de către compania la care m-am asigurat. Şi atunci fiecare asigurat ştie că îşi ia asigurarea la companiile la care crede el ca e mai bine pentru el.”

Întrebat dacă toate poliţele RCA vor fi în acest mod, Nicu Marcu a răspuns: “Exact!”

Când va deveni oficială modificarea poliţelor RCA?

“Probabil într-un timp relativ scurt, zic eu. În continuare o să luăm legătura cu cei de la Guvern ca să parcurgă circuitul cât mai repede. Cu cât mai repede se aprobă această Ordonanţă de Urgenţă, cu atât mai repede se rezolvă situaţia în piaţă.

Pentru că nu putem să reducem toate cele 3 pieţe pe care noi le reglementăm şi le supraveghem numai la un singur produs din zona asigurărilor, acest produs care e un produs social: RCA. Chestiunea este că toate disensiunile în piaţa asigurărilor s-au redus la acest produs şi lucrul acesta nu este în regulă.”