Potrivit proiectului legislativ, românii stabiliți în altă țară, dar care au mașinile înmatriculate în România, pot efectua ITP-ul în străinătate, fără a fi nevoiți să se întoarcă în țară.

Totul este prevăzut în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.81/2000 privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România.

ITP-ul va putea fi făcut în Republica Moldova, Elveția, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și în statele membre ale Uniunii Europene.

“Activitatea de inspecție tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România se face numai prin persoane autorizate în România”, spune legea.

Mai concret, inspectorii tehnici sunt obligați să se autorizeze la Registrul Auto Român. De asemenea, stațiile ITP vor funcționa după regulile din România,  dar și în acord cu legislația statului pentru care vor fi autorizate de către RAR.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat de Parlament, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.