La începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă lege care face modificări asupra cadrului de plată a amenzilor contravenționale. Potrivit noii legi, cetățenii vor avea la dispoziție 15 zile pentru a plăti doar jumătate din amenda primită, față de 48 de ore, cum se prevedea până acum.

De asemenea, se instituie noi prevederi cu privire la cearea unui cont unic în care se fac plățile către Trezorerie. În noua lege se vorbește despre introducerea electronică a unui titlu de creanță, care preia informaţiile din procesul verbal de contravenţie (PVC). Pe baza acestui titlu se poate urmări  la nivel naţional încasarea amenzilor.

Însă, pentru ca o lege să funcționeze, are nevoie de norme de aplicare. Pentru legea în cauză, normele de aplicare trebuiau adoptate prin hotărâre de guvern până în data de 31 decembrie 2018. Cum aceste norme nu există, legea nu poate fi aplicată iar amenzile nu pot fi încasate legal.

„Părerea mea este că nu aplicarea amenzilor în sine este ilegală, ci, din punctul meu de vedere, oamenii nu sunt obligaţi să plătească amenzile. De fapt încasarea amenzilor este nereglementată şi aceasta o face şi nelegală. Încasarea amenzilor contravenţionale se zice că se face prin modalităţile stabilite prin norme. Nu am norme, legea nu ar trebui să fie aplicabilă”, afirmă avocatul Adrian Cuculis.

Te-ar putea interesa și: