Luni, prețul energiei pe piața spot a scăzut la jumătate, raportându-ne la valoarea pe care a avut-o săptămâna trecută. Piaţa spot din România este cuplată cu cele din Ungaria, Cehia şi Slovacia

Media este de 123 de euro pe MWh. Scăderea semnficativă se deatorează producţiei mari de energie eoliană de la nivelul Europei, în mod special al Germaniei, dar şi a consumului mic al acesteia datorat Paştelui catolic.

Preţul energiei ajunge la 25,88 de euro pe MWh în România.

„Preţurile sunt foarte mici în Cehia şi Slovacia întrucât acestea sunt cuplate fizic cu Germania, unde a fost vânt foarte puternic şi s-a înregistrat o producţie foarte mare de energie eoliană. La acestea se adaugă o perioadă de consum foarte redus, ca urmare a zilelor libere de Paştele catolic”, a explicat, luni, pentru AGERPRES, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFERR).

„Avantajul pentru ei ar fi că, deşi pierd la preţul energiei, câştigă prin faptul că primesc certificate verzi. În statele unde există feed-in tariff, acesta este mai mare decât suma pe care o plătesc ca să rămână în funcţiune”, a mai spus preşedintele AFEER.