Col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare din România, a oferit o imagine completă a etapei de vaccinare cu numărul III. De acum încolo, se vor putea vaccina şi persoanele care au împlinit 16 ani.

Medicul a explicat că există câteva localităţi unde această etapă a fost deja demarată, având în vedere că existau centre cu locuri libere, iar incidenţa cazurilor era mult mai crescută faţă de restul ţării.

“Acum vorbim de Timișoara, Baia Mare, Petroșani, Cluj, Zalău, Brașov și Giurgiu. Acestea sunt municipiile unde am decis să deschidem și etapa a treia, având în vedere că existau centre în care erau locuri libere. Și atunci, ținând cont că incidența cazurilor era foarte crescută, disproporționat crescută față de restul țării, am decis să ocupăm toate locurile, încât să accelerăm în acele localități campania de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă pentru Digi24.

“Din platformă se va genera un mesaj în care persoanei i se transmite intervalul estimat de timp în care ea va putea fi vaccinată”

Apoi, începând cu data de 15 martie, orice persoană se va putea programa şi va alege să se vaccineze într-un anumit centru. Pe lista de aşteptare ce va fi generată de sistem, vor avea prioritate anumite persoane.

“Din 15 martie orice cetățean se poate programa. Va începe să funcționeze cu o „listă de așteptare”. Ce înseamnă „lista de așteptare”? Fiecare centru de vaccinare are un anumit număr de locuri libere. Atunci când acele locuri libere se ocupă, se activează automat lista de așteptare. Ca atare, persoanele optează în momentul în care se înscriu în platforma informatică, și își fac cont, să se vaccineze într-un anumit centru. Dacă locurile sunt ocupate, se vor înscrie pe lista de așteptare într-o ordine cronologică.

Fiecare persoană va vedea câte alte persoane sunt în fața lor, din punct de vedere numeric, iar din platformă se va genera și un mesaj în care persoanei i se transmite data estimată, intervalul estimat de timp în care ea va putea fi vaccinată în respectivul centru. De exemplu, în următoarele 3 săptămâni.

Din lista de așteptare, în momentul în care apar locuri libere sunt notificate cu prioritate persoanele vulnerabile, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, persoanele cu dizabilități. Pe 75% din locurile libere din acel centru. Pe restul de 25% sunt notificate persoane care sunt programate și care aparțin de activități esențiale. Dacă rămân locuri libere neocupate în acel centru, sunt notificate în ordine cronologică persoanele care sunt în lista de așteptare și care aparțin de etapa a treia”, a mai explicat Valeriu Gheorghiţă, potrivit digi24.ro.

“Evident că noi nu vom sta cu centrele goale și vor fi completate toate locurile”

Coordonatorul campaniei de vaccinare a adăugat că, dacă pe o listă de aşteptare sunt înscrise foarte puţine persoane vulnerabile sau care deservesc activităţi esenţiale, nu se va sta cu centrul gol, iar locurile vor fi completate cu celelalte persoane aflate pe listă, care se încadrează în etapa a III-a. Problema este că, până în prezent, sunt mulţi români din etapa a II-a care nu au reuşit să se programeze şi, implicit, să se vaccineze.

“Într-o listă de așteptare poți să ai 100 de persoane, dintre care 5 sunt persoane vulnerabile, 3 care deservesc activități esențiale, și restul sunt persoane din etapa a treia.

Evident că noi nu vom sta cu centrele goale și vor fi completate toate locurile cu persoanele care se află în listă. Însă, prioritatea la notificare o vor avea persoanele vulnerabile și persoanele care, evident, sunt incluse în etapa a doua, pentru că sunt mulți care încă nu au reușit să se programeze.

Înscrierea prin telefon funcționează la fel. Operatorul din call-center, în momentul în care va vedea că locul pentru care persoana optează să se vaccineze nu mai are locuri, o trece pe lista de așteptare și îi spune care este perioada estimată de vaccinare în care va fi notificată să se vaccineze.

În momentul în care persoana primește mesaj că s-au eliberat locuri este sunată să confirme că într-adevăr dorește să se vaccineze. Cei care s-au programat prin operator de call-center și care nu au acces la platforma informatică, pot suna în call-center și operatorul îi va confirma programarea în locul și în ziua respectivă, alegându-i intervalul orar pe care dorește să-l aleagă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Cu ce vaccin se vor putea imuniza şi tinerii de peste 16 ani?

Ca noutate, începând cu debutul etapei a III-a, se vor putea programa pentru vaccinare şi persoanele care au împlinit 16 ani, însă pentru tineri se va folosi un singur tip de vaccin.

“Putem programa și persoanele începând cu vârsta de peste 16 ani, însă doar în centrele în care există vaccinuri de la Pfizer, pentru că este singurul vaccin care are autorizare pentru această grupă de vârstă – 16-18 ani”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin