Toți românii trebuie să știe că premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul,  prin măsurile planificate pentru aprobarea bugetului de stat, nu vizează o creştere a taxelor.

Întrebat cum se va asigura Guvernul că restructurarea la unele companii de stat nu se va face pe spatele cetăţenilor, în sensul garanţiilor oferite, premierul a spus că “nu vor fi companii sau instituţii care vor da afară oamenii competenţi şi vor păstra pilele” sau că “nu vor exista măriri de tarife pentru ca unele companii să îşi asigure necesarul financiar”.

“În primul rând, prin măsurile pe care le luăm, mai mulţi bani rămân în sectorul privat, rămân la companii, rămân la cetăţeni prin aceste măsuri.

Am spus din primul moment că nu vom creşte taxele şi nu vom creşte taxele. Deci, este o linie roşie pe care nu o vom trece, nu vom creşte taxele, asta înseamnă că nu vor fi afectaţi cetăţenii şi nu vor fi afectate companiile private.

Este un an în care estimăm creşterea economică, deci eu nu văd chiar aşa rău lucrurile, să ai un plan de creştere economică cu 4% şi un deficit de 7% înseamnă tot un stimul puternic în economie”, a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.

Toți românii trebuie să știe! Reforma companiilor de stat

Premierul a vorbit și despre reforma companiilor de stat, spunând că “nu poţi să te asiguri cine va pleca şi cine nu va pleca”, adăugând că acest lucru se va vedea când vor fi prezentate planurile de restructurare.

“Reforma companiilor de stat, acum vom vedea, nu poţi să te asiguri cine va pleca şi cine nu va pleca, dar aici fiecare plan de restructurare va fi aprobat, vom vedea când va fi prezentat.

Sunt companii cu pierderi de ani de zile şi este momentul să luăm o decizie. Nu putem să creştem în fiecare an subvenţiile şi vă dau exemple.

Subvenţiile astăzi sunt aproape de patru ori mai mari sau duble faţă de cât erau în 2017. Şi dacă ne uităm de ce au crescut aceste subvenţii, au crescut doar pentru că au crescut salariile.

Şi eu vă întreb pe dumneavoastră şi îi întreb pe toţi românii. Cheltuielile cu salariile s-au dublat în patru ani de zile.

Aţi simţit că performanţa funcţionarilor publici s-a dublat? Dacă este da, atunci mergem mai departe, dacă nu, trebuie să luăm măsuri”, a afirmat Cîţu.

Florin Cîțu: Nu se poate vorbi de austeritate bugetară

” Nu aş folosi… eu vreau să vorbesc, nu există austeritate. Când ai deficit de 7% din PIB, nu ai cum să ai austeritatea bugetară. Injectăm bani în economie, investiţiile sunt mai mari, nici un venit nu este redus, veniturile sunt la fel ca anul trecut, nu scade nici un venit.

Oamenii încasează la fel. Deşi în sectorul privat anul trecut oamenii au stat în şomaj tehnic, sectorul bugetar nu a avut nimic de suferit, nu a scăzut nimic până acum”, a declarat Cîţu

Reformă la ANAF

Ulterior, întrebat dacă nu pot fi aduși bani în plus la buget prin oprirea contrabandei, premierul a specificat că are în vedere o reformă la ANAF.

“Sunt mai multe planuri în ceea ce priveşte reforma ANAF şi reforma ANAF este una dintre reformele incluse în Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă. Deci, sunt patru reforme.

Reforma ANAF este una dintre ele şi da, anul acesta sunt bani pentru investiţii în ceea ce priveşte ANAF, digitalizare şi achiziţia de echipamente”, a afirmat Cîţu.