Astfel, conform Legii 193/2019, prefecții vor putea să anuleze autorizațiile de construire sau desființare, dacă au fost emise fără respectarea legii. Până acum doar instanțele de contencios administrativ puteau face acest lucru.

Autorizațiile vor putea fi anulate de către prefecți numai în urma unui control din partea Inspectoratului de Stat în Construcții.

Pe lângă această modificare ce privește autorizațiile de construcții, Legea 193/2019, conține și modifică în ceea ce privește persoanele care vor să demoleze o clădire și să construiască în același loc. Conform modificărilor, va fi nevoie de o singură autorizație ce va acoperi atât demolarea construcției vechi, cât și construirea clădirii noi.

Alte prevederi ale legii se referă la micșorarea termenului în care se poate obține certificatul de urbanism, acesta urmând să fie redus la 15 zile calendaristice, de la 30 cât este în prezent.

Nu în ultimul rând, cei care vor să facă lucrări de compartimentare interioară, sau să-și închidă balcoanele, vor avea nevoie de mai puține acte ca până acum, scrie avocatnet.ro.