Proiectul legislativ inițiat de un deputat independent ce prevede interzicerea căsătoriei în cazul minorilor a fost înregistrat în Senat. Pentru ca noile măsuri să intre în vigoare, proiectul are nevoie de adoptarea Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului, cei ce vor să se căsătorească după ce au împlinit 16 ani, dar înainte de împlinirea vârstei majoratului nu vor mai putea face acest lucru. Astfel, căsătoria nu va mai putea fi  posibilă înainte de împlinirea vârstei majoratului.

Căsătoria minorilor reprezintă o violare a drepturilor omului întrucât, în cele mai multe cazuri, nu se ține cont de consimțământul acestora inainte de încheierea, dar și consumarea uniunii.

Minorii nu vor mai avea voie să se căsătorească

În modificările proiectului se mai precizează și că partenerului minor îi este încălcat acest drept dat fiind faptul că nu a ajuns la vârsta considerată necesară pentru o dezvoltare completă, la care dobândește de altfel și capacitate deplină de exercițiu, adică la 18 ani.

Minorul nu are capacitatea potrivită pentru a lua o decizie responsabilă și în completă cunoștință de cauză, cu privire la alegerea partenerului și referitor la implicațiile și efectele unui mariaj, cum ar fi sarcina, nașterea și gestiunea responsabilităților familiale.

De asemenea, căsătoria oficială înainte de împlinirea vârstei de 18 ani are consecințe grave asupra stării de bine la nivel fizic și psihic, precum și asupra dezvoltării intelectuale, educaționale și sociale.

Codul civil în vigoare spune că minorii cu vârsta de peste 16 ani se pot căsători, în baza unui aviz medical, dar doar încuviințarea părinților sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție își au domiciliul.