Producătorii majori de petrol Arabia Saudită şi Rusia nu au reuşit să cadă de acord asupra unui plan de reducere a livrărilor, în contextul în care declinul activităţilor economice distruge cererea, şi au început un război al preţurilor, potrivit news.ro

Grupul Saudi Aramco a reiterat luni că intenţionează să mărească producţia la un nivel record, pentru a ocupa o parte mai mare din piaţă.

Prețul petrolului, în scădere

Preţul petrolului Brent a închis în scădere cu 11,2%, la 30,05 dolari pe baril, iar pe parcursul tranzacţiilor a coborât la 29,52 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după luna ianuarie 2016.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a coborât cu 9,6%, la 28,7 dolari pe baril, cel mai redus nivel din februarie 2016.

Epidemia de coronavirus, care a infectat cel puţin 174.000 de oameni şi a ucis circa 6.700, a provocat deja un declin de 50% al preţurilor petrolului, de la începutul acestui an.

„Mă aştept mai degrabă ca preţul să scadă decât să crească, în viitorul apropiat, de ce, pentru că se vorbeşte deja despre o recesiune mondială, şi este şi această neînţelegere care există între marile puteri producătoare de petrol”, transmite Laurian Lungu, analist financiar, legat de prețul de la pompă.