Este o veste uriașă pentru românii care stau la bloc. Cei care nu au apucat să-și monteze repartitoarele pentru încălzire şi apă caldă ar putea avea parte de o surpriză imensă. Mai mulţi parlamentari de la USR au depus un proiect de lege privind amânarea termenului limită pentru monatarea acestora.

Semnatari sunt Silvia Dinică, Cristina Prună şi Cristian Bordei de la USR. Ei au iniţiat şi depus un proiect de lege pentru amânarea cu un an a termenului limită de montare a repartitoarelor pentru măsurarea consumului de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă.

Veste uriașă pentru cei care stau la bloc. Situaţia este deosebit de urgentă

Decizia parlamentarilor vine în contextul în care, până la 31 decembrie 2021, ar trebui finalizată montarea de repartitoare pentru individualizarea consumului la nivelul fiecărui apartament din blocurile racordate la sisteme centralizate de alimentare cu energie termică.

Cei de la USR spun că vin astfel în ajutorul celor care nu au apucat să îşi monteze repartitoarele şi care ar putea să plătească aparatele la suprapreţ.

Potrivit senatoarei USR Silvia Dinică, reglementarea, în această formă, şi timpul scurt vor provoca o scumpire a repartitoarelor din cauza cererii sporite brusc. Scumpirea se va resimţi chiar şi în oraşele mai mici, din cauză că importatorii vor creşte preţul indiferent de localitatea către care livrează.

„Oricărui consumator vulnerabil îi va fi greu să se conformeze până la termenul prevăzut de lege, mai ales că urmează primele facturi cu preţuri mărite la încălzire, apă caldă, energie electrică. Situaţia este una deosebit de urgentă”, a spus Silvia Dinică.

Cum explică USR nevoia de a da lege în sprijinul celor care stau la bloc

La rândul său, Cristina Prună a punctat că trebuie avute în vedere măsuri pentru a reduce facturile românilor. Ea a explicat proiectul USR de amânare cu un an a termenului, respectiv până la data de 31 decembrie 2022 trebuie să fie adoptat cât mai repede, pentru a nu pune presiune suplimentară pe românii conectaţi la sistemele centralizate.

Cel de-al treilea inițiator al legii, useristul Cristian Bordei, a explicat că sunt multe locuinţe debranşate de la reţeaua de încălzire centralizată, iar sistemul de distribuţie a agentului termic este vechi şi pierderile sunt mari.

Proiectul USR, care modifică şi completează Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, a fost înregistrat azi în Senatul României, care îl va dezbate în calitate de primă Cameră. Iniţiativa va reduce impactul financiar pentru consumatori, în contextul dificil de pe piaţa de energie şi, totodată, va oferi consumatorilor timp suficient să intre în legalitate şi să obţină cele mai bune oferte din punctul de vedere al raportului calitate/preţ, conchide sursa menţionată.