În contextul nevoii de personal medical calificat dispus să lupte în prima linie împotriva pandemiei de coronavirus, premierul Ludovic Orban vine cu o soluţie pentru a rezolva problema deficitului de medici.

Prim-ministrul a anunţat că Guvernul pe care-l conduce caută o soluţie pentru ca toţi absolvenţii de Medicină care promovează examenul de rezidenţiat în acest an să poată fi angajaţi în sistem: “Asta ne-ar furniza cadre medicale suplimentare de care avem nevoie ca de aer”. Ludovic Orban a arătat că există paturi şi echipamente suficiente în sistem, problema vine din lipsa personalului care să menţină funcţionalitatea.

“Acum e un moment important pe care n-avem cum să-l pierdem. E examenul celor care terminat rezidenţiatul şi acolo intenţionăm să găsim o soluţie să-i angajăm pe toţi cei care au terminat rezidenţiatul şi au luat examenul, să intre în acest dispozitiv de luptă, pentru că asta ne-ar furniza cadre medicale suplimentare de care avem nevoie ca de aer, pentru că, repet, noi n-avem probleme de paturi, de tot ce înseamnă dispozitive – injectomate, ventilatoare. Cu siguranţă aceste echipamente există, există peste capacitate.

Limita mai degrabă provine din capacitatea de a mobiliza suficient personal pentru a menţine funcţionalitatea. Noi avem şi acum secţii ATI care nu lucrează la capacitatea maximă – sunt inclusiv în spitale COVID cu experienţă, pentru că nu au suficient personal să deservească paturile suplimentar”, a declarat premierul Ludovic Orban pentru B1 TV.

În ultima perioadă, a fost nevoie să se apeleze la soluţia detaşării cadrelor medicale pentru a se putea acoperi deficitul existent în anumite unităţi medicale, a mai precizat şeful Guvernului.

Ludovic Orban a mai vorbit şi despre numărul de paturi destinat pacienţilor cu COVID-19. Premierul a explicat că Direcţiile de Sănătate Publică din întreaga ţară au cerut spitalelor non-COVID să creeze saloane şi circuite separate unde să poată fi trataţi bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2.