Decizia a fost luată în urma unui program de ajutor umanitar, în condițiile în care Coreea de Nord se confruntă cu o criză a alimentelor.

„Autoritățile ruse iau în considerare posibilitatea de a dona 50.000 de tone de grâu pentru a fi distribuite în Coreea de Nord”, a spus șeful Comtetului Federal pentru Afaceri Externe, Konstantin Kosachev.

Potrivit sursei citate, această inițiativă face parte dintr-un program internațional de asistență umanitară. Anterior, politicienii au promis că vor dona milioane de dolari unor organizații precum Programul Global pentru Alimente (WFP), pentru activitatea desfășurată în Coreea de Nord.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat și despre pescuitul ilegal în Orientul Îndepărtat al Rusiei, despre proiectele economice comune și despre statutul nord-coreenilor care lucrează în Rusia, potrivit unui raport oficial al Consiliului Federal.

Agenția de stat TASS l-a citat pe Kosachev, precizând că „se așteaptă ca regimul de la Phenian să ia și alte decizii.”

„S-a acumulat o anumită datorie anul trecut, din cauza exploatării pescuitului ilegal de către nord-coreen în zona economică a Rusiei”, a mai spus Konstantin Kosachev.

În ceea ce privește muncitorii nord-coreeni din Rusia, cei doi au discutat despre situația acestora și ce este de făcut pe viitor, în condițiile ei trebuie să revină în Coreea de Nord până în decembrie 2019, condiție care vine în urma celor mai recente sancțiuni impuse de ONU.

„Plecarea muncitorilor nord-coreeni creează o problemă serioasă nu doar pentru Phenian, ci și pentru noi. De exemplu, în Siberia și în Orientul Îndepărtat au fost suspendate lucrările de construcție pentru mai multe facilități sociale”, a spus ambasadorul rus în Coreea de Nord , Alexander Matsegora, precizând că rușii pierd și din cauză că muncitorii nord-coreeni nu își vor mai cheltui venitul în magazinele locale, potrivit Știrilorprotv.ro.