Anul 2021 a fost un an dificil pentru majoritatea românilor. Inflația a luat-o în sus, prețurile au crescut, iar asta s-a putut observa în buzunarul românilor. Pe lângă creșterea inflației, România a fost zguduită și de scandalul liberalizării prețului la energie, dar și de falimentul City Insurance.

Un alt eveniment economic important, dar care a adus puțină speranță înainte de Sărbători, a fost aprobarea PNRR, una dintre cele mai mari provocări pe care România le-a trecut în acest an.

Mai mult, românii au mai primit o nouă veste bună pe final de an. Guvernul a decis majorarea pensiilor și a salariului minim, astfel, românii vor primi mai mulți bani începând din ianuarie.

Dumneavoastră ați stabilit, prin vot, evenimentul economic care a avut cel mai mare impact în 2021.

Astfel, în urma voturilor dumneavoastră, cel mai important eveniment economic al anului 2021 este scandalul liberalizării prețului la energie. Se pare că românii au fost puternic afectați de creșterea facturilor la energie și gaze.

Pe locul II, cititorii au poziționat o altă problemă cu care România se confruntă acum. Este vorba despre creșterea inflației. Pe locul III, a fost votată creșterea de pensii și salarii.

Iată rezultatele complete:

1. Scandalul liberalizării preţului la energie

Românii au ales anul acesta dacă trec sau nu pe piața liberă. Astfel, aceștia nu mai plătesc preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Specialiștii susțin că cei care au ales să rămână pe piața reglementată se vor lovi de facturi mai mari.

2. Explozia inflației

Creșterea inflației a atins recorduri îngrijorătoare în întreaga lume, iar România a fost lovită puternic. Prețurile produselor au crescut în ritm alert, iar asta se vede în buzunarele românilor. Specialiștii susțin că inflația se va menține ridicată și în 2022.

3. Majorarea pensiilor și a salariului minim

Guvernul a aprobat creșterea pensiilor și a salariilor de la 1 ianuarie, majorare pe care toți românii o așteaptă în condițiile în care se anunță o iarnă în care românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru alimente, dar și pentru energie și gaze. Pensia minimă crește de la 800 la 1.000 de lei, iar salariul minim va creşte la 2.550 de lei.

4. Planul Național de Redresare și Reziliență

Aprobarea PNRR a fost una dintre cele mai mari provocări pe care România le-a trecut în acest an. Țara noastră va beneficia de foarte mulți bani pentru a face față provocărilor generate de Criza Covid19, dar trebuie să atingă mai multe obiective precum: Asigurarea tranziției către o economie verde, sprijinirea tranziției digitale, reformarea anumitor sisteme (pensii, administrație, sistem fiscal).

 5. Falimentul City Insurance

Falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător din România și cel mai mare emitent de polițe RCA din țară, a afectat milioane de clienți anul acesta. Mai mult, falimentul companiei a dus la o dublare a prețurilor polițelor RCA în România.