Acesta reprezintă cel mai mare volum de tranzacţii de birouri din afara Capitalei, primele nouă luni din 2013 depăşind ca volum recordul de 10.572 mp înregistraţi în 2011. Faţă de 2012, în primele nouă luni din 2013 s-au tranzacţionat aproape de trei ori mai multe spaţii de birouri în afara Capitalei.

Timişoara deţine recordul ca număr de tranzacţii, şase în total – două în trimestrul trei şi patru în trimestrul doi, în total acestea au adunat însă doar 2.053 mp, ceea ce poziţionează oraşul de pe Bega pe locul patru în topul oraşelor din afara Bucureştiului şi pe locul cinci, dacă luâm în calcul şi Capitala.

„Iaşiul este primul în topul la nouă luni din 2013, pentru că este un centru universitar important, dar mai ales pentru că în ultima perioadă aici s-au livrat proiecte importante de birouri care au mărit suprafaţa spaţiile de birouri de calitate. Dar competiţia între oraşe continuă. Un client care intenţionează să deschidă un call center caută în acest moment concomitent un spaţiu de birouri de 2.000 mp în Cluj Napoca şi Timişoara, urmând să ia o decizie după ce va analiza selecţia de oferte pe ambele oraşe şi de câteva criterii legate de piaţa munci din cele două oraşe”, a declarat Alexandru Petrescu, managing oartner ESOP Consulting l CORFAC International.

Una din principalele cauze ale acestei extinderi în afara Bucureştiului o constituie competiţia în creştere pe piaţa muncii, în special pe segmentul IT&C. Dacă înainte de criză companiile preferau să aibă sediul central sau operativ aproape în exclusivitate în Bucureşti, din 2010 marile oraşe au început să fie şi ele căutate, mai ales pentru birouri pentru companii de IT sau back office pentru servicii de consultanţă.

În 2010, în Braşov, Cluj Napoca, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara s-au închiriat în total spaţii care au totalizat 9.460 mp. Cel mai mare spaţiu s-a închiriat la Cluj Napoca, o suprafaţă de 4.000 mp de către ING Insurance, dar cele mai multe tranzacţii s-au realizat însă în Timişoara. Un  client vedetă a fost compania Amazon, care şi-a ales un sediu la Iaşi, unde a închiriat 1.400 mp. În 2011, volumul total al tranzacţiilor din afara Capitalei a crescut uşor faţă de 2010, la 10.572 mp. Printre clienţii notabili în 2011 s-au numărat Cargill, Volskbank şi Amera. 2012 a fost un an mai puţin productiv pentru închirierea spaţiilor de birouri în ţară, în afara Bucureştiului. În total s-au închiriat doar 4.958 mp, oraşe căutate fiind Sibiu, Timişoara şi Cluj Napoca.