Topul miliardarilor lumii 2023

Topul celor mai bogați 10 oameni din lume este predominant dominat de companii din industria IT&C, cu excepția unei singure poziții, ocupată de o companie de mărfuri de lux. Această tendință reflectă puterea și influența crescândă a sectorului IT&C în economia globală, unde inovația și tehnologia sunt motoare esențiale ale creșterii financiare.

Mai exact, acești miliardari au înregistrat creșteri semnificative ale averilor lor, în principal datorită performanțelor solide și a creșterii valorii companiilor pe care le conduc.

Warren Buffett a coborât pe locul zece

Investitorul renumit Warren Buffett a coborât pe locul zece în clasamentul celor mai bogați oameni din lume, deși a înregistrat creșteri ale averii sale în 2023. Această schimbare survine în condițiile în care sectorul tehnologic a rămas unul dintre principalii actori ai bursei americane în acest an, conform informațiilor furnizate de Markets Insider.

La începutul anului curent, avere lui Buffett depășea chiar și pe cea a lui Jeff Bezos, care timp de mulți ani a fost considerat cel mai bogat om din lume. Totodată, Buffett era aproape să-l depășească inclusiv pe Bill Gates, însă acum a coborât de pe poziția a cincea pe locul zece în clasamentul miliardarilor lumii, conform Bloomberg.

Însă schimbarea de poziție în clasamentul miliardarilor nu are nicio legătură cu performanța acțiunilor companiei sale de investiții, Berkshire Hathaway, sau cu decizii mai puțin inspirate luate de Buffett. De fapt, acțiunile Berkshire s-au apreciat cu 16% în 2023. Averea personală a lui Buffett a crescut cu 10 miliarde de dolari, ajungând la 120 de miliarde. Practic, 99% din averea sa provine din acțiunile deținute în compania sa de investiții. Deși Buffett ar fi putut să-și mărească și mai mult averea în 2023, el a donat aproape 6 miliarde de dolari către diverse cauze caritabile.

Creștere a averii personale a lui Elon Musk

Anul 2023 a fost un an excelent pentru companiile tech din Statele Unite. Scăderea lui Buffett în clasamentul miliardarilor se datorează, în mare parte, performanței mult mai bune a acțiunilor companiilor tech de pe bursa americană în comparație cu acțiunile companiei sale de investiții.

După o prăbușire spectaculoasă anul anterior, Tesla a avut un an puternic în 2023, chiar dacă este pe cale să-și piardă poziția de producător auto cu cele mai mari vânzări de mașini electrice la nivel mondial. Elon Musk a beneficiat din nou de faptul că a promovat Tesla drept o companie „tech”, nu doar un producător auto tradițional, cu toate că argumentele sale nu i-au convins pe toți investitorii. Prețul acțiunilor Tesla a crescut cu peste 100% în acest an. Acest lucru a determinat o creștere a averii personale a lui Musk cu 98 de miliarde de dolari în 2023.

Jeff Bezos are cu 71 de miliarde de dolari mai mult

De asemenea, prețul acțiunilor Amazon s-a apreciat cu 83%. Jeff Bezos a înregistrat o creștere a averii sale cu 71 de miliarde de dolari. Microsoft a avut, de asemenea, un an de excepție, cu o creștere a prețului acțiunilor sale pe bursă de 56%.

Acest lucru a generat creșteri substanțiale pe bursa de la New York pentru Bill Gates și Steve Ballmer, fostul său asistent și apoi CEO al Microsoft, cu câștiguri de 31 de miliarde, respectiv 45 de miliarde de dolari.

Averile lui Mark Zuckerberg, fondatorul și CEO-ul Meta, Larry Page și Sergey Brin, cofondatorii Alphabet (compania-mamă a Google), și Larry Ellison, cofondatorul Oracle, au înregistrat de asemenea creșteri semnificative în acest an, depășind în multe cazuri creșterea averii lui Buffett.

Clasamentul celor mai bogați oameni din lume la finalul lui 2023

Clasamentul celor mai bogați oameni din lume la finalul lui 2023 este dominat în mare parte de antreprenori sau directori (în cazul lui Ballmer) care au fondat sau condus companii tech din Statele Unite. Singurele două excepții sunt Buffett și Bernard Arnault, fondatorul și conducătorul conglomeratului de produse de lux LVMH.

Iată cum arată topul celor mai bogați oameni din lume la finalul anului 2023:

  1. Elon Musk (cu o avere estimată de Bloomberg la 235 de miliarde de dolari)
  2. Bernard Arnault (179 miliarde de dolari)
  3. Jeff Bezos (178 miliarde de dolari)
  4. Bill Gates (140 de miliarde de dolari)
  5. Steve Ballmer (130 de miliarde de dolari)
  6. Mark Zuckerberg (128 de miliarde de dolari)
  7. Larry Page (128 de miliarde de dolari)
  8. Larry Ellison (124 de miliarde de dolari)
  9. Sergey Brin (121 de miliarde de dolari)
  10. Warren Buffett (120 de miliarde de dolari)