În luna mai bănăţenii au vândut cel mai mare volum de pământ, peste 1.149 de loturi, aproape dublu faţă de volumul de tranzacţii încheiat în luna iunie.

Topul judeţelor cu cel mai mare număr de tranzacţii încheiate în primul semestru este completat pe locul doi de Dolj, cu 3.605 tranzacţii, Brăila, cu 3.310 terenuri vândute, Arad, cu 3.237 de vânzări şi Constanţa, cu 2.757 de tranzacţii. Practic primele cinci judeţe din top acoperă mai bine de un sfert din numărul de terenuri agricole vândute în prima parte a anului la nivel naţional.

Interesant este faptul că Ministerul Agriculturii şi-a dat avizul final pentru doar 14 tranzacţii cu terenuri agricole mai mari de 30 de hectare în aceeaşi perioadă. Cel mai scump teren a fost cumpărat în două loturi separate, de câte 50 hectare fiecare, la un preţ total de 2,3 mil. lei, adică puţin peste 500.000 de euro. Terenul este situat în comuna Petrăchioaia din judeţul Ilfov şi a fost achiziţionat de Axial Agroland, potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Agriculturii. Datele de la cadastru arată că în judeţul Ilfov au fost vândute în primul semestru al anului 555 de terenuri.

La coada clasamentului se plasează Maramureş, Sălaj şi Vâlcea, judeţe în care s-au vândut în jur de 400 de terenuri agricole în perioada analizată.

La nivel naţional s-au vândut peste 62.000 de loturi agricole în primul semestru. În luna mai s-au vândut cele mai multe, respectiv 14.894 de terenuri, urmată de luna martie cu 13.444 de loturi şi luna februarie cu peste 11.000 de contracte de vânzare înregistrate la cadastru.

Infografic realizat de Alexandru Urzică