Anul 2015 a fost unul extrem de profitabil pentru cinematografia mondială, deoarece principalul său "motor", box office-ul nord-american, aflat într-o creştere constantă în ultimii ani, este pe cale să înregistreze cel mai ridicat nivel al său din ultimii şapte ani şi să depăşească pragul psihologic de 11 miliarde de dolari.

Potrivit boxofficemojo.com, până la data de 21 decembrie, încasările din 2015 provenind din vânzările de bilete în America de Nord, pentru primele 10 filme, au totalizat 10,38 de miliarde de dolari. Această cifră este foarte apropiată de recordul absolut în domeniu, stabilit în 2013 – când încasările pentru primele zece filme de pe piaţa nord-americană au totalizat 10,92 de miliarde de dolari.

Recordul din 2013 are toate şansele să fie doborât în zilele următoare, înainte de data de 31 decembrie, ţinând cont de faptul că noul film din seria "Războiul stelelor" tocmai a fost lansat pe marile ecrane şi a spulberat deja recordul de box office pentru cel mai bun weekend de debut în America de Nord.

De asemenea, numeroase filme aşteptate cu nerăbdare de spectatori şi regizate de cineaşti de renume au fost lansate de Crăciun şi ar putea genera încasări spectaculoase în ultimele zile ale acestui an.

2015 a reprezentat, pe de altă parte, anul în care s-au impus, prin prisma încasărilor, filmele SF şi cele ale căror subiecte şi mijloace de realizare intră în sfera SF (efecte speciale, creaturi supranaturale), inspirate în principal din revistele de benzi desenate. Au impresionat, de asemenea, filmele de animaţie şi cele de acţiune.

În 2015, potrivit boxofficemojo.com, pe primul loc în box office-ul mondial s-a situat filmul "Jurassic World", care a obţinut încasări de 1,669 de miliarde de dolari.

Pe locul al doilea s-a clasat filmul "Furios şi iute 7/ Fast and Furious 7", care a totalizat încasări de 1,515 miliarde de dolari.

Podiumul a fost completat de "Răzbunătorii: Sub semnul lui Ultron/ The Avengers: Age of Ultron", care a generat încasări de 1,405 miliarde de dolari.

Poziţiile următoare au fost ocupate, în ordine, de animaţia "Minionii/ Minions" (1,157 miliarde de dolari), animaţia "Întors pe dos/ Inside Out" (851,6 milioane de dolari), noul film din seria "James Bond", intitulat "Spectre" (836,1 milioane de dolari), filmul de acţiune "Misiune: Imposibilă. Naţiunea secretă/ Mission: Impossible – Rogue Nation" (682,3 milioane de dolari), lungmetrajul "Jocurile foamei: Revolta – Partea a II-a/ The Hunger Games: Mockingjay – Part 2" (595,5 milioane de dolari), filmul SF "Marţianul" The Martian" (593,8 milioane de dolari) şi thrillerul erotic "Cincizeci de umbre ale lui Grey/ Fifty Shades of Grey" (570,5 milioane de dolari).

SURSA: Mediafax