Poate cea mai cunoscută aplicaţie mobilă pentru  pentru editarea de fotografii este Instagram, disponibilă atât pentru sistemul de operare iOS, cât şi pentru telefoanele Android, însă există şi alte aplicaţii mai puţin cunoscute, dar care treptat încep să fie utilizate şi pe plan local. Printre acestea se numără Pixlr-o-matic, PhotoFunia sau BeFunky Photo Editor.

„Aplicaţia Pixlr-o-matic poate fi descărcată gratuit şi permite aplicarea de efecte retro, astfel încât fotografiile să capete un aspect vintage. În plus, pot fi adăugate diferite rame şi contururi, fiind disponibile peste cinci milioane de variante de culoare şi forme, iar aplicaţia este disponibilă gratuit pe Play Store”, a explicat Ionuț Mnerie – The PhoneGeeks.

O aplicaţie asemănătoare este BeFunky Photo Editor, prin care utilizatorii pot aplica efecte de culoare, pentru transformarea pozelor color în fotografii sepia sau monocrome, dar şi efecte de lumini şi umbre.

PhotoFunia este o aplicaţie care necesită acces la Internet, fie prin conexiune WiFi, fie prin 3G,  prin care utilizatorii pot transforma opere de artă celebre prin adăugarea propriilor fotografii sau pot înlocui figura unor personaje cu propria imagine, transformându-se astfel în luptători de wrestling, însoțitori de zbor, asistente medicale şi multe altele.

Cu ajutorul aplicaţiei Photoshop Express, dezvoltată de Adobe, utilizatorii pot realiza o serie de modificări, de la redimensionarea fotografiilor, la ajustarea culorilor sau aplicarea unor efecte de culoare sau artistice. Instalarea aplicaţiei necesită card de memorie SD, iar doritorii o pot descărca gratuit din Play Store.

„Photoshop Express este una dintre cele mai profesionale aplicaţii pentru editarea de fotografii disponibile pe piaţă, deoarece aduce o gamă extinsă de funcţii din celebrul editor pentru desktop. Cel mai mare dezavantaj al aplicaţiilor mobile pentru editarea de fotografii îl reprezintă interfaţa imprecisă a ecranului touch, deoarece utilizatorii nu pot realiza modificări foarte detaliate”, a adăugat Ionuț Mnerie. În afară de Photoshop Express, care este disponibil gratuit, există şi aplicaţii profesionale, al căror preţ variază între 9 şi 14 lei. Printre acestea se numără Vignette, Pho.to Lab PRO, Camera ZOOM FX sau PicSay Pro.
Vignette este o aplicaţie care funcţionează împreună cu camera foto, astfel putând fi aplicate filtre direct în momentul realizării fotografiilor. De asemenea, aplicaţia permite utilizarea unui zoom digital sau realizarea de fotografii la intervale de timp regulate.
Pentru cei care doresc să realizeze caricaturi, aplicaţia Pho.to Lab PRO oferă această posibilitate, în timp ce  Camera ZOOM FX este ideală pentru realizarea de fotografii sportive, datorită funcţiei de stabilizare a imaginii. Aplicaţia PicSay Pro numără cele mai multe funcţionalităţi, dar este şi cea mai scumpă dintre cele prezentate, fiind disponibilă la preţul de 14 lei.