Moscova îşi păstrează titlul de cel mai scump oraş pentru expaţi pentru al treilea an consecutiv, potrivit studiului realizat de Mercer, companie din grupul Marsh & McLennan Companies. Compania Mercer este reprezentată pe piaţa din România de către Marsh, pe partea de Health & Benefits.

Tokyo ocupă, anul acesta, al doilea loc în top, urcând două locuri faţă de anul trecut, în timp ce Londra a pierdut un loc, ajungând pe trei. Oslo a urcat şase locuri până pe poziţia a patra, urmat de Seul pe cinci. Asuncion din Paraguay este cel mai ieftin oraş analizat de către studiul Mercer pentru al şaselea an consecutiv.

New York a fost luat ca reper pentru acest studiu fiind notat cu 100 de puncte, Moscova are 142,4 puncte şi este de aproape trei ori mai scump decât Asuncion care are un scor de 52,5. Contrar tendinţei observate anii trecuţi diferenţa între oraşele cele mai scumpe şi cele mai ieftine s-a mărit.

În ceea ce priveşte România, singurul oraş monitorizat a fost capitala Bucureşti. Evoluţia sa a fost una de creştere a nivelului general de preţuri. În 2007, studiul Mercer plasa Bucureştiul pe locul 78 cu un punctaj de 79,6. Capitala României a înregistrat o urcare de 7 poziţii până pe 71, acumulând un punctaj de 83,6 puncte.
„Motivul din spatele evoluţiei Bucureştiului stă în parcursul pozitiv al monedei naţionale comparativ cu dolarul american, astfel pentru un expat al unei companii americane devine mai scump să achiziţioneze coşul zilnic necesar. Dolarul american a pierdut 3,52% în faţa leului românesc în ultimul an. Dezvoltarea pieţei imobiliare şi creşterea preţurilor pe această piaţă, mai ales în Bucureşti, este un alt motiv pentru care costurile vieţii au înregistrat un salt”, a detaliat Cristian Fugaciu, CEO Marsh România.

Moscova este, pentru al treilea an consecutiv, cel mai scump oraş din lume. Scorul înregistrat de capitala rusă a crescut constant în ultimii ani şi a ajuns la un maximum de 142,4 (comparativ cu 134,4 în 2007 şi 123,9 în 2006).

„Poziţia în top a Moscovei s-a întărit şi datorită creşterii rublei ruseşti comparativ cu dolarul american şi a creşterii costurilor de cazare”, a menţionat Traber.

Londra este următorul oraş în top, ocupând locul trei (125 de puncte), cu un loc mai jos faţă de anul trecut, în timp ce Oslo a urcat şase poziţii până pe locul patru cu un scor de 118,3 puncte.

„Preţurile proprietăţilor din Norvegia au atins un maximum istoric la sfârşitul anului trecut ca rezultat al unei creşteri de 50% în ultimii cinci ani. De asemenea, întărirea monedei norvegiene a contribuit la creşterea costurilor de trai ale expaţilor din Oslo”, Traber.

Alte oraşe europene din Top 10 sunt: Copenhaga pe şapte (117,2), Geneva pe opt (115,8), Zurich îşi menţine locul 9 şi Milano urcă pe 10. Capitala Bulgariei, Sofia, este şi anul acesta cel mai ieftin oraş pentru expaţi, ocupând locul 97 cu 76,9 punte.

Majoritatea oraşelor europene au înregistrat creşteri în top ca urmare a întăririi monedelor naţionale faţă de dolar. Exemplele sunt: Praga, în urcare de pe 49 pe 29, Varşovia de pe 67 pe 35 sau Istanbul de pe 38 pe 23.
 
Tel Aviv este, din nou, cel mai scump oraş din orientul mijlociu. Acesta a urcat trei poziţii până pe 14. Alte oraşe importante din această zonă, Dubai şi Abu Dhabi, au scăzut în clasament până pe locurile 52, respectiv 65.

Singurul oraş al Statelor Unite care a rămas în top 50 este New York, care a ajuns pe locul 22 după o cădere de 7 locuri. Acelaşi trend descendent a fost înregistrat şi de alte oraşe nord americane: Los Angeles a căzut de pe 42 pe 55, Miami a scăzut de pe 51 pe 75, iar Washington DC este acum pe 107, faţă de 85 acum un an.

Declinul metropolelor din Statele Unite se datorează, fireşte, evoluţiei monedei naţionale. În contrast, Toronto este cel mai scump oraş canadian prin urcarea a 28 de poziţii în topul alcătuit de Mercer.

Sunt câteva oraşe care, prin particularităţile locale, au reuşit să iasă în evidenţă în topul Mercer. Oraşul cu cea mai spectaculoasă creştere de la an la an este Teheran. Capitala Iranului a urcat 40 de poziţii datorită unor factori precum creşterea spectaculoasă a preţurilor pentru alimente, în special cele de import, şi preţurile locuinţelor. Exemplul contrar Teheranului este Ho Chi Min a carei monedă naţională a avut un trend descendent foarte similar dolarului, doar că nu a resimţit acelaşi nivel al inflaţiei, preţurile rămânând la un nivel destul de scăzut. Capitala Vietnamului a pierdut 40 de poziţii faţă de clasamentul din 2007.

Studiul Mercer acoperă 143 de oraşe de pe şase continente şi compară costurile a peste 200 de produse şi servicii în fiecare locaţie, inclusiv costuri imobiliare, de transport, hrană, îmbrăcăminte, electrocasnice şi divertisment. Este cel mai cuprinzător studiu de acest tip şi este utilizat de către companiile multinaţionale şi de guverne în a stabili retribuţiile pentru angajaţii expatriaţi.

Sursa: Marsh