"În cazul locuințelor, ne așteptăm la daune cauzate de greutatea stratului de zăpadă, fie de dimensiuni mici, de tipul streșinilor sau teraselor avariate, fie de mai mare amploare, în special la casele „îmbătrânite”. Răspunderea civilă este un alt risc “de sezon”, prin pagubele pe care le pot produce căderile țurțurilor. Mulți proprietari iau măsuri de prevenire, prin afișarea unor mesaje de avertizare, dar acestea nu îi exonerează în cazul în care totuși s-ar întâmpla ceva. Pe segmentul auto, riscul de ciocniri ușoare s-a produs mai frecvent în această perioadă, însă unele urme sunt mai puțin vizibile și, probabil, vor fi raportate ca daune odată cu îmbunătățirea vremii", spune Victor Șraer, director general OTTO Broker.

Creştere de 30% a cererilor de daună pe Casco
Sebastian Matișan, director general INK Consultanta Broker, spune însă că pe portofoliul de polițe Casco intermediat de compania pe care o reprezintă s-a înregistrat o creștere cu 30% a dosarelor de daună, comparativ cu luna februarie 2011, în timp ce pe segmentul asigurărilor de locuințe creșterea este de 100%. De asemenea, Matişan spune că dacă anul trecut societatea nu a primit nicio cerere de despăgubire pe poliţele de casă vândute, anul acesta, pe lângă daunele provocate de greutatea stratului de zăpadă, au fost şi solicitări de despăgubiri pentru geamuri sparte din cauza viscolului.

Totodată, Marius Maier, director general al CMC Grup Broker de Asigurare, spune că a observat o frecvență mai mare a daunalității pe portofoliul de polițe Casco intermediat. Acest fenomen s-a amplificat în ultimele 12 luni, în special pentru daune cu valori de mici dimensiuni.

Daune mai mari în cazul unei topiri bruşte a zăpezii
"Dacă până acum nu am înregistrat mai multe avizări de daune decât în mod obișnuit, ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple odată cu topirea zăpezilor. Dacă vom avea o topire bruscă și accentuată a zăpezii și ploi abundente, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, am putea avea o creștere a cererilor de despăgubire atât pe polițele intermediate pentru persoane fizice cât și pe cele pentru persoane juridice", este de părere Victor Șraer.

Ovidiu Gabor, director executiv al companiei Romagent Consulting Broker de Asigurare, spune că pe portofoliul de polițe pentru clădiri și bunuri pentru persoane juridice, intermediat de companie, a fost înregistrată, în această lună, o cerere de despăgubire pentru o daună cauzată de greutatea stratului de zăpadă care a afectat stocul de marfă asigurat.

 
 
În prezent, UNSICAR are 92 de membri, care generează aproape 80% din volumul total de prime intermediate în piața de asigurări din România.