Mircea Lucescu este, în lumea fotbalului mondial, cel mai apreciat antrenor român în activitate. Cariera și-a început-o cu aproape trei decenii și jumătate în urmă, fiind antrenor-jucător la Corvinul Hunedoara.

După promovarea echipei în prima divizie, ajunge antrenorul echipei naționale și reușește una dintre marile performanțe din istoria fotbalului românesc: calificarea echipei naţionale, dintr-o grupă extrem de grea, la turneul final al Campionatului European din Franţa din 1984. Preia apoi conducerea tehnică a echipei Dinamo București, iar după revoluție ajunge în Italia și antrenează echipele Pisa, Brescia și Regiana. În 1998, Lucescu devine, timp de un an, antrenorul celebrei formații Internationale Milano. Apoi ajunge în Turcia, la echipa Galatasaray Istanbul și reușește, cu o echipă din care făceau parte Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu, să câștige Supercupa Europei. După această performanță, preia conducerea tehnică a echipei Besiktas și câștiga titlul de campion al Turciei.

Din 2004, Lucescu antrenează Sahtior Donetk și câștigă, aproape în fiecare an, titlul de campion al Ucrainei. Cea mai mare performanță a lui Lucescu, care îi și face pe iubitorii fotbalului să-l considere cel mai bun antrenor român în viață, este câștigarea în anul 2009 a Cupei UEFA. Cu cât s-au strâns titlurile și cupele în portofoliul antrenorului, cu atât i-a crescut cota. Iar asta se vede cel mai bine în creșterea veniturilor.

Lucescu a ajuns astazi să primească de la echipa ucrainiană un salariu de 4 milioane de euro pe an, ceea ce-l aduce în topul celor mai bine plătiți antrenori din lume. De-a lungul timpului, Lucescu a încercat să clădească o serie de afaceri în România, dar nu a avut succes. Prin urmare, de mai mulți ani, a hotărât să se concentreze pe ceea ce știe cel mai bine: fotbalul.

Citiți și: Lucescu: "Am terminat cu afacerile în România. Prefer să țin banii în bancă"

Deși a anunțat că nu mai vrea să dețină nicio afacere în România, conform datelor de la Registrul Comerțului, Mircea Lucescu apare asociat sau acținar în mai multe firme. Una dintre acestea este Romradiatoare SA, unde Lucescu deține 16,5%, pachetul majoritar fiind deținut de SIF Transilvania.

O altă firmă în care apare acționar este Merpan SA, familia Lucescu deține peste 30% din acțiuni. Din acestea 28% sunt trecute în numele lui Mircea Lucescu, iar un pachet de 3% îi aparține lui Răzvan Lucescu. MERPAN SA