'Baza mixului energetic va fi în continuare producţia energiei pe cărbune prin cogenerare. De asemenea, un rol important la ora actuală, dar şi pe termen lung îl joacă producţia energiei nucleare de la Nuclearelectrica. În primul rând prin repararea şi modernizarea reactoarelor 1 şi 2 şi finalizarea unui parteneriat, dacă este posibil, cu chinezii în acest moment sau cu orice alt investitor care este interesat de acest lucru şi, repet, partea de energie nucleară reprezintă o bază a mixtului, ca şi cărbunele, aproape în aceeaşi proporţie', a spus Petcu.

În legătură cu Complexul Energetic Hunedoara, el a precizat că este nevoie de o dezbatere amplă pentru a se decide care va fi strategia în legătură cu modernizarea producţiei de energie.

'Când eram şef la Agenţie (Agenţia pentru Protecţia Mediului – n.r.) am fost în vizită acolo, pentru că aveau nevoie de autorizare, şi chiar am stat de vorbă mai devreme cu un reprezentant al sindicatului de la CEH, acolo există o strategie şi un plan pe care Ministerul Energiei l-a asumat în acest an şi a obţinut sume de la Comisia Europeană pentru închiderea a două mine. Vor să obţină acelaşi lucru şi pentru partea de producţie a energiei termice, dar strategia pentru acest obiectiv, CEH… (CEO este într-o situaţie mai bună, acolo cu ceva menţineri ale actualului program de restructurare şi o îmbunătăţire a activităţii, putem facem o activitate rentabilă), dar la CEH avem nevoie de susţinerea statului prin acel ajutor pe care ni-l garantează Comisia Europeană să stabilim o strategie ca toate acele grupuri care au nevoie de retehnologizare să ştim foarte clar pe care dintre ele le modernizăm, în ce ordine şi care sunt priorităţile. Acolo trebuie să facem o dezbatere cu sindicatele şi foarte mult cu conducerea CEH', a spus Petcu.

Totodată, el a menţionat drept un alt obiectiv mărirea potenţialului hidroenergetic, odată cu concentrarea pe hidrocentralele mai mari de 10 MW, în condiţiile în care microhidrocentralele nu au o eficienţă mare şi au probleme de mediu.

'Legat de biomasă, avem în programul de guvernare să plantăm 500.000 de hectare cu plantaţii tehnice energetice. Acest lucru îl putem realiza prin Fondul de Mediu', a completat el.

Petcu s-a referit şi la energia regenerabilă, pe care a definit-o ca fiind obiectiv strategic pentru noua guvernare.

'O componentă importantă este energia regenerabilă. România s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani pe această energie, avem aproape 17% ca şi producţie, dar, din păcate, în ultimii ani s-a stopat această producţie şi dezvoltarea acestor capacităţi de energie verde. Aici trebuie să găsim o strategie foarte importantă. Am citit ce-şi propune fostul Guvern. Cred că acolo putem să îmbunătăţim foarte mult activitatea, pentru că este un obiectiv strategic pentru noi', a arătat Petcu.

Potrivit acestuia, România poate deveni un jucător regional în sectorul de producţie şi de transport al energiei.

El a primit aviz favorabil cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o abţinere, după ce a fost audiat în Comisiile reunite pentru politică economică, reformă şi privatizare şi, respectiv, pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Comisia economică, industrii şi servicii, Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică, Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare, din Senat. AGERPRES