Ciprul a indicat luni seară că a înregistrat primele două cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, ceea ce face face ca toate statele membre ale Uniunii Europene să fie afectate de epidemie.

”Ministrul sănătăţii, Constantinos Ioannou, va face o declaraţie de presă privind primele două cazuri confirmate de coronavirus”, la ora locală 18:00 (16:00 GMT), a indicat Biroul pentru presă şi informaţii cipriot (PIO), conform Agerpres, care preia presa europeană.

Autorităţile cipriote nu au oferit niciun alt detaliu.

Membru UE din 2004

Potrivit site-ului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Ciprul era singurul dintre cele 27 de state membre ale UE care nu înregistrase niciun caz de coronavirus pe teritoriul său.

Anunţul PIO vizează doar Republica Cipru, ce este recunoscută de comunitatea internaţională şi face parte din UE începând din 2004.

Ea controlează două treimi din insula mediteraneană (partea de sud), în timp ce Turcia a ocupat în 1974 treimea nordică, unde a proclamat aşa-numita Republică Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara.

În context, trebuie precizat că numărul deceselor din cauza coronavirusului a crescut foarte mult în Italia în ultimele două zile: s-au înregistrat încă 90 în 48 de ore, astfel că bilanțul total al morților a ajuns la 197.

Procedură comună de achiziție

Și Franța și Germania au fost confirmate peste 650 de îmbolnăviri fiecare. În contextul înmulțirii cazurilor, echipamentele de protecție sunt deja insuficiente în majoritatea țărilor UE, ceea ce îi pune în pericol pe medici și pe asistenți.

O parte dintre state membre au convenit vineri să ia parte la o procedură de achiziție comună a acestor materiale.

Franța, Germania și alte țări nu au putut fi convinse, însă, să ridice controalele asupra exportului de echipament medical de protecție care ar putea strica efortul colectiv.