Studiul arată că vaccinarea este esențială pentru a proteja femeile însărcinate și bebelușii de unele probleme care le pun viața în pericol, scrie BBC News.

Cele mai recente descoperiri provin din Studiul ”Covid in Pregnancy” (Cops), care a analizat mai multe cazuri din Scoția pentru a depista incidența cazurilor de Covid și rezultatele vaccinării în timpul sarcinii.

Este unul dintre primele studii naționale privind infectarea femeilor însărcinate, echipa de cercetare incluzând experți de la Universitățile din Edinburgh, Glasgow și de la Universitatea Victoria din Noua Zeelandă.

Când sunt expuse riscurilor Covid femeile gravide

Experții au descoperit că nașterile premature, copiii născuți morți (moartea unui făt viabil, fie în timpul sarcinii, fie în tirmpul travaliului) și decesele nou-născuților au fost mai frecvente în rândul femeilor care au contractat virusul cu 28 de zile sau chiar mai puțin înainte de data nașterii.

Majoritatea complicațiilor, susțin ei, au apărut mai ales la femeile nevaccinate.

98% dintre femeile însărcinate ajunse la ATI erau nevaccinate

Rezultatele, care au fost publicate în Nature Medicine, vin după ce date recente au arătat că 98% dintre femeile însărcinate ajunse în unitățile de terapie intensivă din Marea Britanie cu simptome de coronavirus nu erau vaccinate.

Cercetătorii cer acum măsuri care să crească rata vaccinării la femeile însărcinate.

Rata vaccinării a fost mai mică la femeile însărcinate în perioada de studiu. Doar 32% dintre femeile care au născut în octombrie 2021 au fost vaccinate complet, comparativ cu 77% din populația generală de femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani.

Vaccinarea în timpul sarcinii este crucială

Toate femeile ai căror copii au murit, fie în timpul sarcinii fie la naștere, nu erau vaccinate în momentul infectării. Cu toate acestea, experții au subliniat că nu pot spune dacă virusul a contribuit în mod direct la aceste decese sau la nașterile premature, deoarece nu au avut acces la dosarele clinice ale femeilor.

Dr. Sarah Stock, de la Institutul Usher al Universității din Edinburgh, medic obstetrician, a declarat: „Datele noastre se adaugă dovezilor care arată că vaccinarea în timpul sarcinii nu crește riscul de complicații de sarcină, în schimb Covid-19 o face. Vaccinarea în timpul sarcinii este crucială pentru a proteja mamele și bebelușii de complicațiile Covid care le pot pune viața în pericol”.