Aceste vaccinuri sunt sigure pentru femeile însărcinate. Sunt mai puțin predispuse la efectele secundare (STUDIU)

Așadar, un nou studiu, publicat miercuri în New England Journal of Medicine, arată că vaccinurile anti-coronavirus produse de Pfizer și Moderna sunt sigure atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru bebelușii lor.

În cadrul studiului au fost utilizate date din sistemul de urmărire bazat pe pe smartphone-uri ale CDC, numit V-safe, care a inclus 35.691 de gravide vaccinate în perioada 14 decembrie 2020 – 28 februarie 2021.

Studiul arată că femeile însărcinate raportează dureri la locul injectării mai mult decât femeile care nu sunt însărcinate. Totuși, cele care așteaptă un copil sunt mai puțin predispuse la alte efecte secundare precum cefaleea, frisoanele și febra.

Este de menționat că, dintre cele 3.958 de gravide care au raportat date utilizate în studiu, 86,1% și-au dus sarcina până la capăt, în timp ce 13,9% au pierdut sarcina. În plus, studiul mai arată că 9,4% dintre gravide au prezentat nașteri premature și 3,2% au avut copii care erau subponderali. În general, aproximativ 10% dintre nou-născuții din SUA se nasc prematur, iar 11% în țările cu venituri mari se nasc mici pentru vârsta lor gestațională. În cazul celor care și-au dus sarcina până la capăt și au fost vaccinate anti-coronavirus, niciun bebeluși nu a murit la naștere sau după.

Cel mai frecvent eveniment negativ legat de sarcină

Studiul arată că, din păcate, cercetătorii au descoperit că avortul spontan a fost cel mai frecvent raportat eveniment negativ legat de sarcină. Potrivit sistemului de monitorizare VAERS, cel care urmărește posibilitatea efectelor adverse ale vaccinului, din 221 de femei însărcinate, 46 au făcut avort spontan.

Acest lucru nu a ridicat însă nivelul de alarmă, susțin experții, deoarece avortul spontan este frecvent, iar rezultate similare au fost observate și după introducerea vaccinului împotriva gripei H1N1 din 2009, care este acum recomandat în timpul sarcinii.

”Datele din registru sunt preliminare, provin dintr-un eșantion mic și descriu în cea mai mare parte rezultatele neonatale ale vaccinării în trimestrul trei. Constatările se pot modifica, pe măsură ce sunt raportate rezultate suplimentare și eșantionul se mărește, făcând posibilă detectarea efectelor rare.”, se arată în studiu.

Sursă foto: Dreamstime