O preafrumoasă cină socială și desert la Portobello

Alături de două preafrumoase domnișoare și la momentele culminante, de bucătarul șef.

“Vreau fiori când mă gândesc la mâncare și multe deserturi.”

Sub această mantră a domnișoarei ajungem cu poftă la restaurantul italienesc. La intrarea pe terasă suntem întâmpinați de maestrul de ceremonii din bucătărie și parlamentar în mica societate a restaurantului. Are o zi liberă de la gătit, dar îl observăm cum urmărește ritmul comenzilor și conduce orchestra cu o scobitoare ca dirijorul Valery Gergiev, apoi revine și se bucură de compania invitaților.

Dânsul ne conduce către gazda casei și a serii noastre.

Cât e ziua de lungă la Portobello se mănâncă bine de tot multe dintre cele mai bune pizza din București, iar noaptea cuptorul de pizza se mai odihnește și dânsul liniștit. Cuptorul este vatra casei într-o trattoria, ni se spune. Cel mai important ingredient pentru pizza e dragoste, dar trebuie și un cuptor bun.

În materie de pizza, misiunea Portobello este de a captiva gusturile experte

 

Se impune de la sine să încercați pizza casei. Pentru a defini subtil marca unei trattoria de calitate, pizza Quatro Stagioni este preferata maestro-ului de vatră, unul dintre marile talente ale echipei de bucătărie Portobello.

Bucătarii români au un talent aparte pentru gusturile italienești. Există o mică societate a bucătarilor români renumiți pentru preparatele italienești, iar maestro chef al bucătăriei Portobello este unul dintre aceștia. Metodele și rețetele italienești sunt dobândite prin schimb de experiență în bucătării din Italia, mult studiu, experimentare și rafinare a gusturilor. Pentru maestro Chef este important să educe mai departe, în mod special proprii meseni, cât și echipa care îl ajută.

Italienii iau foarte în serios mâncarea, sunt foarte mândri de specialitățile lor culinare și respectă tradițiile întocmai pentru continuitatea culturală a gustului de acasă, tipic italian. Sunt selecționate ingredientele naturale, proaspete, de proveniență locală, iar exemplul Portobello este aprovizionarea din propria seră de producție de legume, inclusiv importarea unor alimente de proveniență specific italienească, cum ar fi anumite tipuri de brânzeturi, alături de o selecție de vinuri excelente pentru dolce vita.

Un restaurant italienesc cu gust de risotto venere cu creveți 

 

 

Serile romantice la Portobello se desfășoară în grația unor coincidențe aproape magice. Ideea unui orez negru servit în asortiment cu vestimentația domnișoarei aparține șefului bucătar. A fost o inspirație de moment, la prima vedere. Efectul este subtil, iar gustul orezului negru este savuros. Deși risotto este considerat un prim curs – Primo – după antipasti, suntem la o degustare relaxată.

 

Viata este un amestec de magie și paste – Federico Fellini

 

 

Continuăm festivitățile cu o porție de paste tagliatelle cu vită aracera fragedă și suculentă. Prepararea pastelor aduce un tribut metodelor italienești pentru a cultiva gustul curioșilor și a impresiona cunoscătorii. Suntem în mijlocul unei mici societăți de gurmanzi, iar pastele sunt la mare căutare printre meseni.

 

La Portobello se gătesc toate tipurile principale de rețete pentru paste, pregătite în stil italian pe baza unor rețete protejate cu jurământul omerta, personalizate de maestro în stilul propriu. În Italia, tipul de paste este la fel de important ca și sosul, iar metodele de preparare au în vedere astfel de criterii.

Un restaurant italienesc pentru gusturi vegetariene

 

Pentru preferințe vegetariene, oferta este foarte variată și nutritivă. Portobello ne recomandă celebra Malanzane alla Parmigiana, compusă din vinete, sos dulce-acrișor de tomate, parmezan și brânză cremoasă mozzarella. În materie de brânzeturi, sufletul acestui preparat de vinete este parmezanul, iar rețeta poate fi considerată tipică pentru Italia de sud, unde este servită călduță, deloc fierbinte, dar nici rece, astfel răbdarea este un element important când vine vorba de degustare.

Un desert de mare efect

 

 

 

Desertul ni se prezintă în echipă de trei pentru variațiuni de dulce ales. Tradițional vorbind, italienii preferă uneori brânzeturi la desert, astfel începem cu un Cheesecake divin, urmat de o cremă ușoară de Pannacota care ne face să plutim. Tortul de ciocolată încoronează prin gustul intens o preafrumoasă cină socială alături de două domnișoare preafrumoase. După desert, sorbim scurt un Limoncello aromat, ca digestiv.

În cadrul discuțiilor noastre despre bucătăria italienească, maestro Chef intervine pe un ton mai înalt vorbind uneori peste două mese când aude o mențiune de interes special. Portobello este un restaurant liniștit, cu atmosferă de familie, dedicat mâncărurilor de casă, dar poate deveni foarte animat în decurs de câteva minute. În principal, lumea vine la Portobello pentru mâncare, dar adesea rămâne pentru atmosfera vioaie.

Una fusione perfetta de ingrediente sănătoase și artă culinară pentru gusturi educate

Cartea de vizită Portobello este dictată de gustul mâncărurilor. Sunt anumite detalii de ordin culinar care pot fi reproduse în limbaj, dar gusturile nu se discută, nu se pot ghici, trebuie gustate.

Allora, ghici ciupercă ce-i Portobello?

(P)