Un bancher a afirmat că băncile deţin împreună obligaţiuni suverane elene de peste 40 miliarde de euro.
Deţinătorii de obligaţiuni suverane elene au termen până la 8 martie să semneze acordul negociat între Grecia şi Institutul Internaţional de Finanţe.

Luna trecută, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. Pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi vor fi mai mari de 70%.

"Mă aştept ca toate băncile din Grecia să participe la schimbul de obligaţiuni", a declarat pentru Reuters un important bancher elen. Grecia se aşteaptă ca deţinătorii de obligaţiuni suverane elene să accepte oferta unică de a şterge aproximativ 100 miliarde de euro (140 miliarde de dolari) din datoria Atenei şi este gata să-i forţeze să participe la schimbul de obligaţiuni, dacă va fi necesar, a afirmat luni ministrul elen de finanţe Evangelos Venizelos.

12 bănci şi investitori, printre care Allianz, AXA SA, Alpha Bank, BNP Paribas SA, CNP Assurances (CNP), Commerzbank AG, Deutsche Bank AG, EFG Eurobank Ergasias SA, Greylock Capital Management, ING Groep NV, Intesa Sanpaolo SpA, National Bank of Greece SA, au anunţat luni că acceptă să participe la acordul negociat între Grecia şi Institutul Internaţional de Finanţe (IIF), ce prevede o ştergere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti din portofoliul băncilor.

Reuşita operaţiunii de ştergere parţială a datoriilor Greciei depinde de răspunsul concret al băncilor, companiilor de asigurări şi fondurilor de investiţii la oferta propusă.
Sursa: Agerpres