Din cele aproape 2.700 de insule grecesti, doar 1.400 ofera conditii bune de trai, iar dintre acestea, doar 370 sunt locuite. Daca in timpul verii temperatura urca pana la 40 de grade Celsius, in septembrie-octombrie sunt 26-28 de grade in aer si 18-20 in apa. In plus, sunt preturi mai mici si turisti mai putini. Cele mai cautate de turisti sunt Creta, care este si cea mai mare insula, Rodos, Myconos, Santorini, insula in forma de potcoava, unde nisipul este negru, pentru ca a luat nastere in urma eruptiei unui vulcan, si Corfu, cea mai verde dintre toate. Pe toate insulele se gasesc ateliere specializate, de unde puteti cumpara icoane, vase de ceramica, carpete traditionale, bijuterii de argint, obiecte de lemn si dantele. Aici mestesugarii greci lucreaza manual, asa cum faceau cu sute de ani in urma.
Calitatea acestor suveniruri este incomparabila cu a celor comercializate in bazare, iar preturile sunt rezonabile, o carpeta de un metru in alb si albastru, culorile traditionale, costand numai 6 USD. Acestea sunt si tarifele de intrare la obiectivele turistice: daca la manastiri intrarea este de obicei 500-600 drahme, va trebui sa platiti 2.000 de drahme ca sa vizitati Acropole in Atena.
Trebuie sa mai stiti ca rata de schimb pentru un dolar este de 400 de drahme, ca o masa intr-o taverna ajunge la 15 USD, iar feribotul de la Pireus spre Creta costa aproximativ 70 USD.
In cazul in care doriti sa mergeti pe cont propriu, va sfatuim sa incercati sa va rezervati cazare pe Internet. S-ar putea sa gasiti oferte mai bune decat ale agentiilor.     

Oferte
Paralela 45 – Croaziera in cele mai frumoase insule grecesti
Pret: 469 USD si 1.500.000 lei in august si septembrie, 454 USD si 1.500.000 lei in octombrie, de persoana – noua zile
Pretul include: transport cu autocarul, patru nopti de cazare pe vas de 5***** cu pensiune completa, patru nopti de cazare in Grecia continentala la hotel de 2** si 3*** cu mic dejun. Nu sunt incluse taxele portuare (80 USD), care se achita inainte de imbarcarea pe vas, taxa de viza (aproximativ 600.000 lei) si asigurarea medicala.
Se viziteaza: Atena si insulele Myconos, Rodos, Creta, Patmos, Santorini
Creta (turism individual)
Creta Maris***** (Hersonissos):     1.10-15.10    16.10-10.11
    73 USD     49 USD (loc/zi/demipensiune)
Santa Marina*** (Chania):     21.09-15.10    16.10-30.10
    44 USD    37 USD (loc/zi/demipensiune)
Millennium Tour
Santorini (turism individual)
Santorini Palace **** (Fira):     11.09-30.09    1.10-31.10
    120 USD     87 USD (camera pe noapte)
Creta (turism individual)
King Minos**** (Hersonissos):     22.09-5.10    6.10-31.10
    38 USD     27 USD (loc/zi/demipensiune)

Ioannis Raptakis:
„Am dat 25.000 de vize”
Consulul general al Greciei spune ca 20% dintre solicitanti au fost respinsi
Capital: Cand nu vor mai fi cozi in fata Consulatului Republicii Elene?
Ioannis Raptakis: In curand sistemul de acordare a vizelor se va schimba, pentru ca nici noi nu vrem sa vedem cozi in fata ambasadei. Imediat ce ne vom muta in noul sediu vom incepe sa dam vize pe baza de programare: cand solicitantul isi depune dosarul, va primi programarea la interviu, peste o saptamana sau doua, in functie de cate persoane sunt inaintea lui. De asemenea, turistii care au pe pasaport doua vize Schengen nu vor mai fi nevoiti sa vina la interviu, vor putea trimite doar actele.
Capital: Ce conditii trebuie sa indeplineasca romanii pentru a primi vize?
Ioannis Raptakis: Trebuie sa ne dovedeasca urmatoarele: ca au suficienti bani, ca nu doresc sa ramana in spatiul Schengen, ca principala lor destinatie e Grecia si, daca au mai fost, ca nu au incalcat legile din Grecia.
Capital: Cate vize ati acordat anul trecut?
Ioannis Raptakis: Am dat in jur de 50.000 de vize, dar asta nu inseamna ca in Grecia au calatorit 50.000 de romani. Unele sunt vize cu intrari multiple, altele sunt vize colective, ca de exemplu cele pentru coruri. Anul acesta am acordat, pana in prezent, 25.000 de vize si am respins 15-20% dintre solicitanti. Dintre tarile din spatiul Schengen, numai Germania a acordat mai multe vize decat noi. Trebuie sa mentionez ca Grecia este vizitata anual de peste 10 milioane de turisti, din care peste un milion sunt nemti.    

Acte pentru viza turistica
· Invitatie legalizata in original (plus copie pentru vama) de la persoana care invita, in care trebuie sa fie specificate numele persoanei si perioada
exacta a plecarii, sau rezervare la hotel
· Adeverinta de la serviciu, in care sa fie specificata perioada concediului de odihna si salariul (pentru angajati)
· Carte de munca in original, plus o fotocopie sau conventie civila in original, plus copie (pentru angajati)
· Bilantul si certificatul de inmatriculare al firmei romanesti, in original plus copie (pentru patroni)
· Certificat constatator eliberat de Camera de Comert locala (pentru patroni)
· Talon de pensie (pentru pensionari)/adeverinta de la facultate si carnet de student (pentru studenti)
· Dovada mijloacelor financiare proprii (extrase de cont, acte de proprietate) in original, plus copie
· Pasaportul vechi sau adeverinta de la Serviciul de pasapoarte
· Asigurare medicala in original plus copie
· Bilet de calatorie dus-intors sau carte verde in cazul calatoriei cu autoturismul
· Copii de pe vizele Schengen obtinute de solicitant in ultimii doi ani.
Nota: Actele pot fi depuse in fiecare luni si vineri (turisti individuali) si marti si joi (agentii de turism), intre orele 9 si 13.