Primele două săptămâni de toamnă au adus reduceri la chiriile percepute pentru apartamente vechi din Bucureşti de până la 10%, cele mai mari ieftiniri fiind înregistrate la apartamentele cu trei camere, unde chiria medie solicitată de proprietari a ajuns la 540 de euro, potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de portalul AnunturiParticulari.ro, în perioada 1-10 septembrie.

Chiria solicitată pentru apartamentele cu două camere a fost de 400 de euro, în scădere cu 2% raportat la luna august. Preţul de închiriere solicitat pentru garsoniere a rămas la acelaşi nivel cu cel de luna trecută, de aproximativ 290 de euro. Preţul de strigare la închirierea apartamentelor cu patru camere a scăzut cu 1,2%, ajungând la 750 de euro.

„Luând ca model perioada anilor trecuţi, s-a speculat că începând cu luna septembrie vom asista la o apreciere a preţurilor, pe fondul creşterii cererii venite în mare parte din rândul studenţilor. Realitatea contrazice previziunile, iar cifrele confirmă că pe piaţa închirierilor preţul urmează un trend descendent“, comentează autorii raportului.

Potrivit AnunturiParticulari.ro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea preţurilor este mai drastică. Pentru garsoniere chiria a scăzut cu 26%, la două camere avem o scădere de 32%, pentru apartamentele cu trei camere chiria a fost mai mică cu 38%, iar 32%  a fost scăderea preţului de închiriere solicitat la patru camere.

Spre exemplu, un apartament cu două camere confort 1 dintr-un bloc vechi din zona Vitan din Bucureşti, cu o suprafaţă de 65 mp, mobilat şi cu îmbunătăţiri, este oferit spre închiriere la un preţ de 375 de euro. În aceeaşi perioadă a anului trecut pentru o locuinţă similară din aceeaşi zonă se solicita o chirie de 600 de euro.

O garsonieră cu 40 mp, confort 1 în Drumul Taberei, mobilată şi utilată, se închiriază în prezent cu 240 de euro. În septembrie anul trecut preţul de închiriere solicitat pentru o garsonieră cu aceleaşi caracteristici, tot din zona Drumul Taberei, era  de 400 de euro.

Apartamentele cu două camere, rămân în topul preferinţelor

Cele mai solicitate apartamente de pe piaţă sunt cele cu două camere şi garsonierele. Pentru cele situate în cartierele din Capitală, potenţialii chiriaşi sunt dispuşi să ofere între 200 şi 300 de euro pentru o garsonieră şi între 250 şi 350 pentru un apartament cu două camere.

„În general proprietarii pot negocia chiria solicitată iniţial, mai ales dacă perioada de timp pe care se încheie contractul este ceva mai mare“, se arată în raportul AnunturiParticulari.ro.

Pentru luna august a anului curent, numărul de oferte nou apărute pe piaţă s-a apreciat considerabil faţă de aceeaşi perioadă a anilor precedenţi. Mai exact, este vorba de un număr total de aproape 2.600 de oferte nou apărute pe piaţă, în creştere cu 40% faţă de august 2008 şi dublu faţă de august 2007. Raportat la luna iulie a anului curent, cifrele ne arată o scădere a ofertelor pentru trei camere şi garsoniere, cu 1,4%, respectiv 4,2%.

Pe de altă parte, numărul de oferte apărute pentru apartamentele cu două şi patru camere a crescut, cu procente de 2,4%, respectiv 5%. Numărul total de apartamente scoase la închiriere în luna august a fost cu 0,5% mai mare decat în iulie.