"Problema tezaurului aflat la Moscova este una de prioritate pentru statul român. Din acest punct de vedere facem demersuri. Este un lucru de salutat că am făcut un pas înainte chiar în această atmosferă un pic mai complicată din ultima perioadă în relaţiile româno-ruse: o primă întâlnire după foarte multă vreme între copreşedinţii comisiei româno-ruse, care gestionează aspectele legate de istoria relaţiilor româno-ruse, inclusiv chestiunea tezaurului", a afirmat Titus Corlăţean.

În context, el a subliniat importanţa unor demersuri politico-diplomatice cu Moscova şi şi-a exprimat speranţa într-o relaţie funcţională cu Rusia.

"Ne propunem o agendă care să avanseze prin contacte. Aceste lucruri însă presupun nişte demersuri inclusiv de natură politico-diplomatică, ce trebuie să continue şi sperăm într-o relaţie cât mai funcţională, pentru că fără un dialog funcţional, va fi dificil să avansăm în legătură cu un subiect care reprezintă foarte mult pentru simbolistica României", a subliniat ministru.

Întrebat dacă are în vedere o întâlnire cu omologul său rus, Serghei Lavrov, Corlăţean a spus că, după legislative, Bucureştiul va lucra la o "agendă corectă şi bine pregătită, în cursul anului următor".

"Cred că după alegeri, atunci când lucrurile se vor fi clarificat şi din punct de vedere politic în România vom lucra la o agendă corectă, bine pregătită cu partea rusă în cursul anului următor", a afirmat Titus Corlăţean.

El a amintit că a avut deja o întâlnire cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dar într-un cadru multilateral, şi anume în marja Adunării Generale a ONU.
Sursa: Agerpres