Organizaţia neguvernamentală din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea faţă de fenomenul înrolării forţate în structurile paramilitare ilegale din regiunea separatistă şi de lipsa reacţiilor şi acţiunilor din partea autorităţilor constituţionale.

Potrivit Promo-Lex, acest lucru poate fi calificat drept privare ilegală de libertate, manifestată prin detenţie în unităţile paramilitare din estul Republicii Moldova.

Un nou val de înrolare a tinerilor, cu vârste între 18 şi 27 ani, de pe teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol va avea loc în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2015. Este vorba, în mare parte, de cetăţeni ai Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi Ucrainei, cu domiciliul în regiunea transnistreană, care au fost citaţi pentru înrolare în structurile paramilitare locale.

Asociaţia Promo-LEX aminteşte că, începând cu 2007, a atras atenţia, în repetate rânduri, asupra fenomenului de înrolare forţată în structurile paramilitare ilegale, precum şi asupra gravelor probleme, abuzuri şi încălcări ale drepturilor fundamentale, cu care se confruntă majoritatea tinerilor înrolaţi forţat. AGERPRES