Presiune pe TikTok în SUA. Dacă nu îşi rupe legăturile cu compania-mamă din China, aplicaţia ar putea fi interzisă

Sâmbătă, Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege care pune presiune asupra TikTok.

Se cere, mai exact, interzicerea aplicaţiei în Statele Unite, în cazul în care platforma nu încetează orice legătură cu compania-mamă ByteDance şi, la modul lărgit, cu China.

Oficialii americani acuză platforma video că a facilitat spionajul şi manipularea a celor 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie aprobat și de Senatul Statelor Unite.

Reprezentanții TikTok afirmă că interzicerea ar restricționa libertatea de exprimare a celor 170 de milioane de americani.

Un purtător de cuvânt al platformei a declarat că proiectul de lege ar avea consecinţe economice serioase, afectând şapte milioane de întreprinderi şi închizând o platformă care contribuie cu 24 de miliarde de dolari pe an la economia SUA, scrie AFP.

tiktok
Ce trebuie să facă TikTok în SUA? / SURSA FOTO: Dreamstime

Situaţia nu este însă aşa dramatică sau urgentă pentru TikTok.

În cazul în care textul este adoptat ca lege, compania va avea un an pentru a găsi un cumpărător și este posibil să încerce să conteste legea în instanță. Argumentul lor ar fi că legea ar încălca drepturile milioanelor de utilizatori ai aplicației în baza Primului Amendament.

Aceste contestații judiciare ar putea întârzia semnificativ implementarea legii sau chiar să o blocheze.

Jumătate dintre părinții din Statele Unite susțin interzicerea aplicației TikTok, deoarece consideră că aceasta ar putea contribui la creșterea siguranței minorilor.

Părinţii cer o protecție legală pentru minori

Potrivit unui sondaj, 67% dintre părinți consideră că este necesară o protecție legală pentru minori împotriva amenințărilor prezente în mediul rețelelor de socializare.

În ultimul an, Congresul american a încercat să interzică aplicația folosită de 170 de milioane de utilizatori lunar, dintre care peste 50 de milioane sunt sub vârsta de 15 ani.

Asemenea discuții au existat atât în Uniunea Europeană, cât și în Canada.

Şi în România, autorităţile încep să se sesizeze din cauza conţinutului nociv de pe reţelele de socializare, precum TikTok, şi încep să ia măsuri în cazul cyberbullying-ului.

Spre exemplu, şeful Serviciului Siguranță Socială din Poliţia Română, Gabriel Nae, spune că sarcina oamenilor legii devine tot mai dificilă, pe măsură ce se înmulţesc numărul acestor reţele.

„Sunt simple fapte de cyberbullying, pentru că se șicanează între ei (…) de multe ori se agresează sau altele care filmează și distribuie pe grupul lor. De aici, sesizăm și noi, luăm la cunoștință”, a explicat el.