S-a votat în SUA, după multe amânări, ajutorul pentru Ucraina

Sâmbătă, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat printr-o majoritate bipartizană un pachet de ajutor mult așteptat în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei în conflictul cu Rusia, transmit agenţiile AFP și Reuters.

Tot astăzi, a mai fost adoptat şi Suplimentul de securitate pentru Israel. Este vorba despre un pachet de 26,4 miliarde de dolari pentru a ajuta Israelul.

Această asistență militară și economică, obținută după luni de negocieri extrem de tensionate și complexe, trebuie acum să fie aprobată de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marți, 23 aprilie.

O reacţie a venit rapid din partea liderului de la Kiev. După votul de sâmbătă, Volodimir Zelenski a transmis că ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari „va salva mii şi mii de vieţi”.

„Proiectul de lege privind ajutorul vital adoptat astăzi de Camera Reprezentanţilor va împiedica răspândirea războiului, va salva mii şi mii de vieţi şi va ajuta cele două naţiuni să devină mai puternice”, a scris Zelenski pe reţeaua X (fosta Twitter).

Preşedintele Ucrainei a adăugat că le este „recunoscător” aleşilor americani.

Ucraina ar putea primi şi activele ruseşti îngheţate

Mai mult, proiectul care a trecut de Camera Reprezentanților va permite şi transferul activelor rusești înghețate către Ucraina.

Prin această decizie, Ucraina ar putea primi circa 8 miliarde de dolari. Este o gură de oxigen binevenită pentru regimul de la Kiev, care a ajuns în punctul în care are nevoie disperată de asistenţă militară din partea aliaţilor.

Oficiali americani au declarat presei de peste Ocean că unele dintre munițiile cerute de Kiev ar putea ajunge în Ucraina într-o săptămână.

Proiectele de lege reprezintă rezultatul unor luni de negocieri intense, influențate de presiunile venite din partea aliaților SUA și de cererile repetate de asistență din partea președintelui Zelenski.

Aceste proiecte de lege, care vizează cheltuielile, au fost motivul pentru care ultimul președinte republican al Camerei și-a pierdut funcția, iar finanțarea pentru Ucraina a fost punctul central al disputelor partizane.

Statele Unite au fost principala forță militară în sprijinul Ucrainei în conflictul său cu Rusia, însă Congresul nu a aprobat finanțarea pe scară largă pentru acest aliat de aproape un an și jumătate. Motivul: divergenţele dintre Partidul Democrat şi cel Republican.

Decizie privind Israelul şi regiunea Indo-Pacific

Pachetul de 26 de miliarde de dolari pentru ajutorarea Israelului şi acordarea de ajutor umanitar cetăţenilor din Gaza a fost, de asemenea, aprobat fără probleme.

Pachetul legat de Israel include, de asemenea, 4 miliarde de dolari pentru sistemele de apărare antirachetă Iron Dome şi David’s Sling, 1,2 miliarde de dolari pentru sistemul de apărare Iron Beam, 4,4 miliarde de dolari pentru refacerea articolelor şi serviciilor de apărare furnizate Israelului, 3,5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de sisteme de arme avansate şi alte articole prin intermediul Programului de finanţare militară externă, 9,2 miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară – inclusiv alimente de urgenţă, adăposturi şi servicii de bază – pentru populaţiile aflate în situaţii de criză.

Camera Reprezentanţilor a adoptat şi suplimentul de securitate pentru regiunea Indo-Pacific, pachet care include 8,1 miliarde de dolari pentru a contracara acţiunile Chinei în regiunea Indo-Pacific, 3,3 miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii submarine, 2 miliarde de dolari pentru finanţarea militară externă pentru Taiwan şi alţi aliaţi cheie, 1,9 miliarde de dolari pentru refacerea articolelor şi serviciilor de apărare furnizate Taiwanului şi partenerilor regionali.