Câteva bănci din România, unele de dimensiuni mari, încearcă să atragă banii clienţilor cu depozite pe termene lungi. Cea mai lungă scadenţă este de găsit la Unicredit Ţiriac acolo unde maturitatea ajunge şi la 7 ani.
Alte câteva bănci printre care BCR şi BRD adică ocupantele primelor două locuri în sistem oferă depozite cu scadenţe de până la trei ani. Pentru depozitele pe termene lungi, dobânzile ajung să fie semnificativ mai mari decât la produsele de până la un an. În cazul economiilor în euro diferenţa ajunge chiar de la simplu la dublu.

Depozitele lungi prind la populaţie

Depozitele pe termen lung sunt preferate de bănci deoarece aduc stabilitate mai mare şi echilibrează măcar parţial diferenta de scadenţă între active şi pasive. Politica băncilor de a oferi dobânzi mai mari celor care îşi imobilizează economiile pe termen mai îndelungat pare să fi dat roade. 
La finalul lunii noiembrie, soldul economiilor în lei ale populaţiei, cu scadenţa mai mare de un an a urcat cu 25%, conform datelor BNR, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În total, economiile în lei ale populaţiei au urcat cu 15%.
Evoluţia depozitelor în euro a fost chiar mai spectaculoasă. În timp ce soldul total al depozitelor a avansat în 12 luni cu 7%, economiile plasate în depozite cu scadenţa mai mare de 1 an a urcat cu 37%.

Cele mai lungi scadenţe la depozite
Banca          Perioada max      Dobânda lei       Dobânda euro
Unicredit         7 ani                           7%                   6%
BCR                3 ani                           7,25%              n/a
BRD                3 ani                           4,65%              n/a
OTP                3 ani                          3,25%              n/a
Carpatica        3 ani                          6,50%              n/a
Pro Credit       3 ani                           6,75%              4%
Sursa: www.conso.ro