"Africa de Sud şi Africa sunt viitorul omenirii", a declarat sâmbătă economistul francez la Universitatea din Johannesburg, unde a susţinut un discurs pentru Fundaţia Mandela. Cu toate că a recunoscut că Africa se confruntă cu provocări imense, Piketty a insistat că există "multe soluţii" şi că tinereţea şi energia africanilor sunt "foarte încurajatoare". Potrivit statisticilor, peste 40% dintre africani au vârste sub 15 ani.

"Nu mă aflu aici ca să dau lecţii, ci ca să explic ce anume putem învăţa din experienţele istorice", a spus el. Potrivit lui Piketty, "Occidentul suferă de o amnezie istorică în ceea ce priveşte responsabilitatea sa în inegalităţile prezentului". "Africa nu are nevoie de ajutor, ci de un sistem legal care să-i oblige pe cetăţenii bogaţi să-şi plătească impozitele în mod corect", afirmă economistul francez.

Piketty este de părere că, pentru a pune capăt inegalităţilor, Africa de Sud are nevoie de un sistem de învăţământ mai performant şi are nevoie de transparenţă. "Este nevoie de o mai mare transparenţă pentru a şti cine şi ce anume stăpâneşte în Africa de Sud. Transparenţa generează încredere", spune el, avertizând că, "dacă tema inegalităţii nu este abordată, poate deveni o sursă de violenţe". În opinia sa, un prim pas ar fi stabilirea unui salariu minim pe economie care să pună capăt "exploatării extreme".

SURSA: Agerpres