The Daily Telegraph: Trebuie să oprim această spirală necontenită a restricțiilor

Îngrijorați de un nou val în ianuarie, consilierii științifici l-au convins pe premier să dispună noi restricții. Însă el a fost forțat să bată în retragere de către colegii săi, care au cerut să se publice mai multe date despre traiectoria variantei Omicron și capacitatea NHS [sistemul medical public – n.trad.] de a rezista la presiunea acesteia, scrie telegraph.co.uk

O conferință de presă la care ar fi trebuit să fie anunțate noile măsuri a fost anulată. Cancelarul [ministrul finanțelor – n.trad.] Rishi Sunak s-a numărat printre cei care nu mai sunt dispuși să accepte noi daune economice în absența unor probe irefutabile și a unui plan coerent de relaxare. Demisia Lordului Frost, cel mai apropiat colaborator al dlui Johnson din guvern, din cauza perspectivei impunerii de noi restricții, s-a dovedit a fi semnul de rău augur, venit și el în urma revoltei a 100 de parlamentari împotriva unora dintre măsurile din așa-zisul Plan B. Cum Camera e în vacanță, Johnson nu și-a mai putut supune acum planurile la vot, bazându-se pe laburiști pentru adoptarea lor.

Se poate argumenta că premierul nu s-ar fi putut trezi într-o situație mai rea. Deși el nu a putut acționa ieri, dat fiind că amenințarea noilor restricții încă planează asupra populației mulți se vor fi întrebând dacă să renunțe sau nu la planurile lor de Crăciun.

Prognoza alarmantă, alarmistă chiar, a consilierilor SAGE [consilieri științifici ai guvernului pe problema pandemiei – n.trad.] reprezintă cel mai rău scenariu – cum că luna viitoare ar putea muri până la 6.000 de oameni pe zi -, însă e unul care permite ca interacțiunea dintre oameni să fie controlată prin frică mai degrabă decât prin diktat. Această dependență de modele care par concepute pentru a justifica o anumită abordare politică este îngrijorătoare; și e evident că miniștrii au decis acum să nu le mai ia drept bune fără a le cerceta. Ei cer să fie oferite mai multe informații, din acelea de care cu toții avem nevoie pentru a putea evalua riscul: câți oameni spitalizați sunt nevaccinați, ce vârste au și ce co-morbidități – și de ce ne panicăm atunci când dovezile venite din Africa de Sud indică o variantă actuală mai puțin periculoasă decât Delta?

Nu este necesar să se adopte măsuri obligatorii atunci când recomandările produc un efect similar prin schimbarea comportamentului

Mai mult, nu este necesar să se adopte măsuri obligatorii atunci când recomandările produc un efect similar prin schimbarea comportamentului. Dar, deși această abordare e preferabilă utilizării puterilor de urgență, ea trebuie așezată într-un context adecvat, pentru că altfel ceea ce face guvernul se cheamă obținerea carantinei pe ușa din dos.

Și poate chiar asta intenționează. Însă consecința este aceea că restaurantele, barurile, teatrele și alte localuri de divertisment care se bazează masiv pe perioada de dinaintea Crăciunului pentru a supraviețui la anul vor fi pulverizate de anularea rezervărilor. Și magazinele au avut de suferit în weekendul care ar fi trebuit să fie cel mai profitabil al anului, cu numărul cumpărătorilor din zonele comerciale redus drastic.

Acest lucru nu se întâmplă pentru că Omicron pare a fi deosebit de contagioasă, ci pentru că NHS se confruntă cu colapsul în condițiile în care tot mai multe cadre medicale își iau liber după ce sunt testate pozitiv. O penurie gravă de forță de muncă așteaptă după colț, gata să se extindă și în alte sectoare cruciale și să afecteze totalitatea lanțurilor de aprovizionare. Guvernul trebuie să amendeze obligația izolării pentru 10 zile în cazul celor vaccinați complet, fiindcă în caz contrar țara se va bloca de tot în câteva săptămâni. Izolarea trebuie redusă la cel mult la șapte zile sau sistată imediat în urma unui test rapid negativ.

Ce este extraordinar este că trebuie să îndurăm acum fix aceeași dezbatere pe care am avut-o înaintea Crăciunului anterior, deși atunci varianta Kent era cea care alimenta apelurile în favoarea carantinei. Atunci cazurile s-au înmulțit câteva săptămâni, culminând la un nivel inferior celui actual, deși rata deceselor era mult mai ridicată. Există însă o diferență fundamentală între atunci și acum: acum cei mai mulți au fost deja dublu sau triplu vaccinați, iar vaccinurile – mai ales cu un booster – fac față variantei Omicron.

Dacă oamenii de știință și șefii NHS vor acum să copieze practic exact aceleași măsuri care erau considerate necesare înainte ca vaccinurile să fie disponibile, atunci apar semne enorme de întrebare cu privire la cum va putea fi oprită vreodată această spirală a disperării. Covid-19 e pe cale să devină o boală endemică cu puseuri în fiecare iarnă, așa cum se întâmplă cu toate bolile respiratorii, și aproape sigur va dezvolta noi variante. Ar trebui atunci ca situația actuală să persiste pe veșnicie?