Construcţia va fi finalizată în maximum 100 de zile, în caz contrar serviciile companiile sale urmând să fie gratuite, susţine Elon Musk, fondatorul şi directorul general al Tesla, cel mai mare producător auto în termeni de capitalizare bursieră. 

Fabrica de 129 de megawaţi pe oră va stoca energia generată de parcul eolian al grupului francez de utilităţi Neoen's Hornsdale, care se construieşte în prezent, ca parte a proiectului de îmbunătăţire a aprovizionării cu energie în sudul Australiei. 

Există cu certitudine unele riscuri, deoarece va fi cea mai mare fabrică de baterii litiu-ion din lume, a afirmat Elon Musk. Fabrica va putea aproviziona cu energie 30.000 de locuinţe şi va funcţiona ca un generator, în cazul în care se întrerupe energia din cauza fenomenelor meteo. 

Sudul Australiei este afectat de întreruperi în aprovizionarea cu energie, în luna septembrie a anului trecut furtunile paralizând transportul public şi determinând închiderea porturilor. Chiar dacă preţurile la energie au crescut în acest stat, companiile locale nu au reuşit să acopere cererea. 

Pe lângă Tesla, Musk deţine şi compania SpaceX specializată pe zborurile spaţiale. 

Investitorii sunt convinşi că automobilele electrice produse de Tesla vor domina autostrăzile viitorului. Pe lângă modelele de top, Model S şi Model X, Tesla va lansa vineri producţia Model 3, destinat să devină un automobil electric accesibil publicului larg.

AGERPRES