Tesla a renunțat la ideea de a produce o mașină ieftină

Tesla va continua să dezvolte robotaxiuri autonome pe aceeași platformă destinată vehiculelor mici, spun surse familiare cu subiectul şi mesajelor companiei văzute de Reuters.

Această decizie reprezintă o renunțare la un obiectiv de lungă durată, pe care CEO-ul Tesla, Elon Musk, l-a prezentat adesea ca fiind misiunea sa principală: realizarea de mașini electrice accesibile pentru masă.

Planul său inițial pentru companie, formulat în 2006, a prevăzut producerea mai întâi a modelelor de lux, urmată de utilizarea profiturilor pentru finanțarea unei mașini de familie la un preț accesibil.

De atunci, Musk a făcut promisiuni repetate în legătură cu un astfel de vehicul atât pentru investitori, cât și pentru consumatori.

Cel mai ieftin model Tesla

În conformitate cu un articol exclusiv publicat de Reuters, în ianuarie, Musk a comunicat investitorilor că Tesla intenționează să demareze producția modelului accesibil la fabrica sa din Texas în a doua jumătate a anului 2025.

Modelul Tesla cel mai accesibil în prezent, sedanul Model 3, are un preț de vânzare cu amănuntul de aproximativ 39.000 de dolari în Statele Unite. Vehiculul de intrare în gamă, acum dispărut, uneori menționat ca fiind Model 2, ar fi trebuit să aibă un preț de pornire de aproximativ 25.000 de dolari.

Tesla nu a oferit un răspuns oficial la cererile de comentarii.

În urma publicării articolului, Musk a postat pe platforma sa de socializare X că „Reuters minte (din nou)”, fără a specifica inexactitățile.

Acțiunile Tesla au înregistrat o scădere de peste 6% în urma articolului Reuters, dar au recuperat parțial din pierdere după postarea lui Musk. În tranzacțiile de după-amiază, acțiunile au înregistrat o scădere de peste 3%.

Această schimbare survine în contextul în care Tesla se confruntă cu o concurență acerbă la nivel global din partea producătorilor chinezi de vehicule electrice, care inundă piața cu mașini cu prețuri începând de la 10.000 de dolari.

Planul pentru robotaxiuri fără șoferi, care ar putea dura mai mult, prezintă provocări inginerești mai mari și un risc mai ridicat de reglementare.

Două surse au informat că au aflat de decizia Tesla de a renunța la proiectul Model 2 într-o întâlnire la care au participat zeci de angajați, una dintre ele menționând că adunarea a avut loc la sfârșitul lunii februarie.

”Directiva lui Elon este de a merge all-in pe robotaxiuri”, a spus acea persoană.

Musk nu va produce mașini ieftine

O a treia sursă a confirmat anularea proiectului și a indicat că noile planuri prevăd producerea robotaxiurilor, dar în volume mult mai reduse decât cele planificate inițial pentru Modelul 2.

Mai multe mesaje ale companiei examinate de Reuters cu privire la această decizie includ unul datat 1 martie, de la un manager de program, care discuta dispariția proiectului de mașină accesibilă cu personalul de inginerie și îi sfătuia să nu comunice furnizorilor despre anularea programului.

O a patra persoană care are cunoștințe despre planurile Tesla a exprimat optimismul cu privire la decizia de a renunța la strategia de producție a mașinilor ieftine în favoarea robotaxiurilor, un segment pe care Musk îl vede ca fiind viitorul mobilității.