Cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90,5 milioane de litri. În cazul în care solicitările depăşesc cantităţile prevăzute, cuantumul plăţilor se reduc proporţional.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea se calculează în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorină.

Până la începutul lunii noiembrie din 2014, APIA a plătit 211 milioane de lei pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizată în agricultură.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a obţinut, la finele anului trecut, acordul Comisiei Europene pentru instituirea schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură şi pentru perioada 2015 – 2020, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.

Ajutorul de stat se acorda trimestrial, pentru cantităţile de motorina utilizate pentru lucrările mecanizate în agricultura, sub forma de rambursare, iar valoarea acestuia se determina în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, potrivit legii.

Anual, la propunerea MADR, se aprobă sumele totale necesare schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata în agricultura, iar bugetul estimativ al schemei este de circa 700 de milioane de lei pe an.

SURSA: Agerpres