”S-a depăşit deja termenul limită pentru încheierea unui acord privind implicarea sectorului privat pentru a reduce povara datoriei Greciei”, a declarat oficialul european .
În martie Grecia trebuie să efectueze plăţi de 14,4 miliarde de euro, iar fără asistenţa UE şi FMI Atena nu va reuşi să-şi achite datoria şi va intra probabil în incapacitate de plată.
De succesul acestor negocieri, cunoscute ca PSI (Private Sector Involvement, implicarea sectorului privat), depinde un al doilea plan de ajutor al zonei euro pentru Grecia, în valoare de 130 miliarde de euro.
Fondul Monetar Internaţional şi Grecia susţin că acordul la care a ajuns la sfârşitul lui octombrie liderii din zona euro nu ar trebui doar menţinut, ci ar trebui înăsprit, în timp ce deţinătorii de obligaţiuni şi oficiali ai BCE au propus renunţarea la această idee.
Cei care se opun planului ce prevede ca toți creditorii privaţi să şteargă 50% din valoarea bondurilor greceşti pe care le deţin argumentează că precedentul stabilit de implicarea sectorului privat, chiar dacă pe bază voluntară, a afectat profund pieţele, care se tem că şi în alte ţări, cum ar fi Italia, s-ar putea aplica această schemă.
Împreună cu noi împrumuturi şi alte măsuri, datoria Greciei ar urma să revină la 120% din PIB până în 2020, de la nivelul de vârf de 142% din PIB în 2013. Începând din ianuarie 2012, băncile vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu unele a căror valoare va fi diminuată cu jumătate. Aceasta reprezintă ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, în prezent de 350 miliarde de euro.
Reamintim faptul că, un grup de parlamentari greci au cerut Germaniei reparații de 54 de miliarde de euro pentru ocupația nazistă și pentru împrumuturile acordate de guvernul colaboraționist grec, în timpul celui de-al doilea război mondial.Propunerea a fost transmisă ministrului elen de Justiție pentru a face o evaluare juridică a cererii.