"Ştiţi foarte bine că au fost discuţii cu cei de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, săptămâna trecută, şi vor continua în perioada 19 – 30 iunie, la sfârşitul căreia sperăm să avem un rezultat pozitiv din partea partenerilor internaţionali, ceea ce înseamnă că acordul cu aceste instituţii să fie din nou în curs, astfel încât în septembrie anul acesta să îl încheiem cu succes", a menţionat Teodorovici.

Întrebat dacă reprezentanţii FMI au fost de acord cu reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, ministrul Finanţelor a precizat că aceştia au dorit să vadă modul în care măsura se poate regăsi în buget.

"Au fost discuţiile cu misiunile tehnice, care au luat măsură cu măsură la analiză şi pentru a vedea mai ales modul în care acea măsură se poate regăsi în buget, ca urmare a unor măsuri compensatorii. Forma finală se va cunoaşte exact când Codul Fiscal se va adopta de către Parlament. Aceea va fi şi forma pe care FMI şi Comisia Europeană o vor accepta", a menţionat Teodorovici.

O misiune tehnică a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene a fost la Bucureşti în perioada 19 – 26 mai, pentru discuţii tehnice referitoare la Codul Fiscal şi la stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu cele două instituţii financiare internaţionale.

România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro din care autorităţile nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani şi al treilea acord solicitat FMI, de la declanşarea crizei economice, în 2009.

Aranjamentul a fost încheiat în septembrie 2013 pentru 24 de luni. AGERPRES