“Am fost ameninţaţi în mod ruşinos de cel mai criminal imperiu care a existat vreodată şi avem obligaţia să ne pregătim pentru a asigura pacea”, a declarat şeful statului venezuelean.

La două zile de la decizia preşedintelui american Donald Trump de a include Venezuela pe o listă a ţărilor cu restricţii de intrare în Statele Unite, Maduro a declarat că pentru a atinge “prosperitatea” este necesar ca “armele, rachetele şi tancurile să fie bine pregătite (…) pentru a apăra fiecare metru al teritoriului ţării în caz de nevoie”.

Washingtonul a impus deja sancţiuni financiare Venezuelei, iar preşedintele american a avertizat la începutul lunii august că SUA analizează mai multe opţiuni, inclusiv militare, pentru a pune capăt crizei din această ţară.

“Viitorul omenirii nu poate fi o lume a sancţiunilor ilegale, a persecuţiei economice”, a afirmat Nicolas Maduro.

În timpul ceremoniei, în cursul căreia preşedintele a cerut armatei să dea dovadă de cea mai mare loialitate, sute de militari au efectuat manevre terestre şi aeriene, inclusiv debarcarea de trupe şi lupte corp la corp.

Aeronave din Rusia – principala ţară aliată a Venezuelei alături de China – au survolat aceste exerciţii în timpul ceremoniei.

“Venezuela dispune de cel mai modern sistem de rachete pe care l-au avut vreodată forţele armate”, a spus Maduro, calificat drept “dictator” de către Trump, care a cerut marţi ca UE să impună sancţiuni Venezuelei.

Coreea de Nord, Venezuela şi Ciadul au fost incluse duminică pe lista ţărilor vizate de decretul american privind migraţia ca urmare a unor deficienţe privind securitatea călătorilor din aceste ţări şi lipsa cooperării cu Washingtonul.

În cazul Venezuelei, interdicţia de a intra în Statele Unite se referă la membrii unei lungi liste de organisme guvernamentale din Venezuela şi familiile acestora.