Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a ameninţat Rusia cu sancţiuni în legătură cu uciderea unui cetăţean georgian la Berlin, act care se presupune că a fost comis la comanda Kremlinului, informează joi dpa şi Reuters. Guvernul german ia foarte în serios declaraţia procurorilor federali, conform căreia asasinarea unui bărbat georgian la Berlin, vara trecută, a fost comandată de autorităţile ruse, a afirmat joi un purtător de cuvânt al guvernului federal.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Guvernul german a expulzat în decembrie 2019 doi membri ai ambasadei ruse în legătură cu acest caz, iar Executivul german a început să ia recent măsuri împotriva Rusiei şi după atacul cibernetic din Parlamentul Germaniei.

„Guvernul german îşi rezervă dreptul să ia şi alte măsuri”, a spus purtătorul de cuvânt.

Procurorii germani au inculpat un cetăţean rus de uciderea la comandă a unui georgian, în august anul trecut, într-un parc din cartierul rezidenţial Moabit din Berlin, adăugând că ei cred că această crimă a fost comandată de Guvernul rus.

„Circumstanţele din spatele acestei crime la comandă au fost opoziţia victimei faţă de statul rus, faţă de guvernele republicilor autonome Cecenia şi Inguşetia din Federaţia Rusă şi faţă de guvernul prorus din Georgia”, a subliniat Parchetul din Karlsruhe, potrivit Agerpres.

Explicaţii din partea ambasadorului rus la Berlin cu privire la un atac cibernetic din 2015

La finalul lunii trecute, Ministerul de Externe german l-a convocat pe ambasadorului rus la Berlin să dea explicaţii cu privire la un atac cibernetic care a vizat în 2015 Camera Deputaţilor şi biroul parlamentar al cancelarului Angela Merkel. Acest atac cibernetic, despre care există „indicii puternice” că ar fi fost efectuat de un suspect pe atunci membru al serviciului rus de informaţii militare GRU, ar putea să ducă la sancţiuni din partea Uniunii Europene, a avertizat Ministerul german de Externe într-un comunicat.

Secretarul de stat german pentru afaceri externe, Miguel Berger, l-a „invitat” pe ambasadorul rus Serghei Neciaev pentru a evoca acest atac cibernetic, efectuat în urmă cu cinci ani împotriva Bundestagului şi a serviciilor Angelei Merkel. „În numele guvernului federal, el a condamnat ferm atacul hackerilor (ruşi) împotriva Bundestagului”, adaugă ministerul.

Atacatorii informatici au sustras în paralel cu atacul împotriva Bundestagului – potrivit presei germane – date personale din corespondenţa electronică a cancelarului în perioada 2012-2015. Angela Merkel îşi exprimase personal regretul în 13 mai faţă de tentative „scandaloase” de piratare rusă care o vizase în 2015 şi asigurase că dispune de „probe tangibile” despre aceste atacuri.