Ucraina a protestat în cursul zilei de vineri cu privire la o decizie a  Rusiei de a-i atrage în alegerile pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului bicameral de la Moscova), ce urmează să aibă loc între  17 și 19 septembrie, pe cei peste 400.000 de locuitori din zonele aflate sub controlul rebelilor separatişti proruşi. Zonele vizate sunt orașele Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Mai mult, în ultimii ani, aceștia au primit cetăţenia rusă, transmit agenţiilor de presă EFE şi Ukrinform.

Protestul Ucrainei față de decizia Rusiei

Ucraina se simte amenințată de noua decizie a Rusiei, motiv pentru care „protestează cu fermitate împotriva aprobării de către Comisia Electorală Centrală a Rusiei decizia de a implica populaţia din teritoriile temporar ocupate în regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei în alegerile din septembrie pentru Duma de Stat prin vot electronic”. Anunțul a fost făcut de Ministerul ucrainean de Externe.

„Astfel de acţiuni ale părţii ruse, precum şi organizarea ilegală a alegerilor pentru Duma de Stat pe teritoriul temporar ocupat al Republicii Autonome Crimeea şi oraşul Sevastopol, constituie o încălcăre flagrantă a normelor şi principiilor dreptului internaţional, Constituţiei şi legislaţiei actuale a Ucrainei”, transmite MAE ucrainean într-o informare.

Rusia a anexat ilegal Crimeea încă din 2014

Rusia a anexat ilegal în 2014 peninsula Crimeea şi portul său Sevastopol, de la Ucraina, devenind în prezent baza permanentă a Flotei ruse din Marea Neagră. Comisia Electorală Centrală a Rusiei a adoptat marţi o rezoluţie care permite locuitorilor din Donbas cu cetăţenie rusă să voteze online la alegerile din septembrie, după ce Moscova a acordat peste 600.000 de paşapoarte locuitorilor din estul Ucrainei, unde armata ucraineană şi separatiştii proruşi se luptă din 2014.

„Un cetăţean al Federaţiei Ruse care nu este înregistrat la locul de reşedinţă pe teritoriul Rusiei şi care a obţinut cetăţenia rusă prin procedură simplificată, în conformitate cu ordinul executiv al preşedintelui din 24 aprilie 2019 (…), are dreptul de a participa la votul online pentru alegerile pentru Duma de Stat”, arată documentul.

Peste 600.000 de persoane ar putea vota

Viktor Vodolaţki, prim-vicepreşedintele Comisiei din Dumă pentru afacerile Comunităţii Statelor Independente (CSI), a explicat vineri pentru agenţia de presă TASS că între 400.000 şi 450.000 de persoane din Donbas ar putea să voteze la apropiatele alegeri legislative. Mai mult, în zona respectivă, peste 611.320 de persoane deţin cetăţenia Federaţiei Ruse.

„Organizarea procesului electoral în teritoriile ocupate ale Ucrainei şi participarea populaţiei locale, căreia i-a fost impusă cu forţa cetăţenia rusă, pune sub semnul întrebării legitimitatea rezultatelor electorale”, subliniază diplomaţia ucraineană.

Reacția Ucrainei

„Lansăm un apel comunităţii internaţionale să condamne acest pas al Rusiei, să nu recunoască rezultatele acestor alegeri pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei şi să sporească presiunea politică şi diplomatică asupra Federaţiei Ruse pentru ca ea să pună capăt acţiunilor ilegale împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, mai arată MAE ucrainean.

Sursa foto: Dreamstime