Protestele din Hong Kong continuă iar conform unor imagini din satelit armata chineză este staționată la o distanță mică de granița. În imagini se pot observa vehicule militare chineze staționate la Shenzen chiar în interiorul unui stadion.

China a calificat protestele de la Hong Kong drept „comportament care se apropie de terorism”, fiind a doua oară în decursul acestei săptămâni când autoritățile de la Beijing califică protestul drept act de terorism, relatează BBC.

Autoritățile de la Beijing s-au limitat deocamdată doar la răspunsuri în privința situației din Hong Kong dar s-a în paralel a început o campanie de boicotare a firmelor care susțin acțiunea de protest.

Protestele ce durează deja de două luni au pornit de la controversatul proiect de lege ce prevede ca guvernul din Hong Kong să extrădeze suspecţi către țări cu care nu are acorduri în acest sens, inclusiv către China. Mulți se tem că acest proiect dă mână liberă Beijingului să pornească vînătoarea politică împotriva oponenților regimului.

În 1842 Marea Britanie a obținut de la împăratul Chinei controlul insulei, în scopul de a construi un port pentru navele lor de comerț. Fosta colonie britanică a fost retrocedată guvernului de la Beijing în anul 1997 și se bucură de o autonomie specială. Când această concesiune a expirat în 1997 britanicii au fost nevoiți să returneze regiunea dar au prevăzut prin tratat o autonomie mai largă a Hong Kongului până în anul 2047.