Peste patru miliarde de persoane se uită la televizor în întreaga lume, iar unii mai mult de cinci ore pe zi.  “Vinovaţi” de acest lucru sunt mai mulţi inventatori şi oameni de ştiinţă, inclusiv Thomas Edison, Ferdinand Braun sau Paul Gottlieb Nipkow.
Acesta din urmă este cel care a creat în anul 1884 primul televizor electromecanic. Maşinăria inventată de el nu era capabilă să redea imagini în mişcare, însă scoţianul John Logie Baird rezolvă această problemă în 1926, când afişează pentru prima oară imagini în mişcare la Londra.
Un an mai târziu, Baird  reuşea să trimită un semnal TV la distanţă de 705 km prin linia telefonică dintre Londra şi Glasgow şi astfel  lua naştere televiziunea.  Baird Television Development Company Ltd a fost înfiinţată în anul 1928, iar tot atunci s-a realizat prima prima transmisie televizată transatlantică (Londra-New York) şi primul program televizat.
A urmat lansarea primului sistem de televiziune cu emiţător şi receptor electronice de către Philo Farnsworth, însă înaintea acestuia rusul Vladimir Zvorykin  inventa tubul catodic (CRT).
Primul televizor color electronic a  fost lansat de americani în 1940. În anul 1945, în SUA, existau 7.000 de aparate TV şi nouă posturi de televiziune, trei în New York, câte două în Chicago şi Los Angeles şi câte unul Philadephia şi Schenectady.
Un televizor costa la mijlocul anilor ‘50 în jur de 10.000 de dolari, la valoarea de astăzi, astfel încât acestea nu se adresau oricui. Cu timpul preţul acestora a scăzut, iar tot mai mulţi îşi permiteau unul. Producţia de televizoare creştea de la an la an, nu numai în SUA ci şi în Franţa, Rusia, Brazilia, Italia, Japonia etc.

Televiziunea din România
În ţara noastră, prima transmisie TV s-a efectuat pe 31 decembrie 1956, când a fost inaugurată televiziunea de stat. În anul 1965, numărul abonaților la serviciul public de televiziune era de 500.000, pentru ca în anul 1970 să  ajungă la 1,5 milioane. Printre cele mai populare televizoare ale anilor ‘70 –‘80 se numărau  SIRIUS, Cosmos, Diamant, Cromatic, Olt, Sport, Venus 4, Snagov etc.
În România, prima transmisie color a Televiziunii Române datează din 23 august 1983, iar primul televizor color a fost Telecolor.
După 1989 au început să apară pe piaţa românească televizoarele din Coreea de Sud şi Japonia, însă un succes destul de mare îl aveau şi modelele construite la fabrica Electronica din Pipera, cum a fost cazului TV-ului NEI.
Tehnologia a evoulat uluitor în anii ‘90, astfel că modele alb negru au fost înlocuite rapid de cele color, care aveau din ce în ce mai multe caracteristici.
Modelele cu tub catodic au cedat apoi ştafeta televizoarelor cu plasmă şi a celor cu cristale lichide (LCD), însă preţul mare al acestora a făcut ca rata de adopţie a acestora să fie destul de lentă în ţara noastră.
Odată cu inventarea unor noi tehnologii, precum LED, OLED şi introducerea televizoarelor 3D, preţul modelelor cu LCD şi plasmă a scăzut simţitor.
Televizoarele 3D sunt viitorul
Televizoarele 3D au apărut pe piaţă ca urmare a succesului obţinut de filmul Avatar, lungmetrajul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei, 2,8 miliarde de dolari. Rând pe rând marii producători de televizoare, Panasonic, Samsung, Sony, LG etc, au lansat modele 3D.
Ca orice nouă tehnologie, preţul este prohibitiv, însă o problemă mai importantă este lipsa conţinutului 3D. Cu toate acestea, modelele 3D s-au vândut foarte bine în întreaga lume, inclusiv în ţara noastră, unde se estimează că sunt peste 1.500 de televizoare 3D.
Cum vor evolua televizoarele peste câţiva ani nu este foarte greu de ghicit. În primul rând acestea vor fi 3D, nu vor necesita ochelari,  diagonalele vor fi din ce în ce mai mari, iar la un moment dat ecranul va fi la fel de subţire ca hârtia.