O perioadă lungă de timp, cercetătorii, pe de o parte, şi oficialii guvernamentali şi reprezentanţi ai societăţilor comerciale, pe de altă, au dus o polemică acerbă cu privire la siguranţa telefoanelor mobile, deşi unele studii mai vechi relevau că telefonul mobil favorizează dezvoltarea cancerului.
Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea Manchester din Marea Britanie a demonstrat că lucrurile nu stau chiar aşa, argumentând că radiaţia emisă de telefonul mobil este insuficientă pentru declanşarea bolii.

Experţii au ajuns la această concluzie în urma analizei mai multor cazuri de cancer la creier în Marea Britanie în ultimii zece ani.

În cadrul acestui studiu, experţii nu au stabilit nicio legătură clară între boală şi frecvenţa de utilizare a telefonului mobil. Prin urmare, susţin ei, nu există nicio baza pentru declanşarea mutaţiilor canceroase în celule.

De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Manchester subliniază că expunerea la undele radio nu afectează direct genele umane. Potrivit datelor statistice, telefoanele mobile sunt responsabile de cel puţin un caz suplimentar de cancer la 100.000 de persoane, într-un deceniu.
Sursa: Agerpres